Szeretem a gyorsan elkészíthető ételeket, tegye mindenki a szívére a kezét, sokan vagyunk így ezzel… Az alábbi menüsort szintén azután találtam ki, hogy benéztem a hűtőbe és átgondoltam, hogy mit is lehetne ebből összerittyenteni viszonylag kevés idő alatt. A blogon már írtam, hogy időt spóroltok meg, ha bizonyos zöldségeket (medvehagyma, spárga, szárzeller) szezonjában lefagyasztotok konyhakészen. Nálam volt még egy utolsó csomag medvehagyma felcsíkozva, úgyhogy ebből jött az ötlet, medvehagymaleves, majd másodiknak gombapörkölt sült zellerrel.
Én ilyen kis előregondolós megtervezgetős típus vagyok, szóval a konyhában töltött időt is próbálom logikusan kihasználni. Vagyis először feltettem a gombapörköltet, a medvehagymalevest, és amikor azokkal már nem volt dolog, akkor sütöttem a zellert. És valahogy minden egyszerre lett kész, nem volt “holtidő” a konyhában, ezt már szeretem…
Paleo medvehagymaleves
Egy csomag medvehagymát felcsíkozva kis darabka vajon illatosra pirítunk, aztán felöntjük folyadékkal, ami nálam ebben az esetben fele rész vízből és fele rész kókusztejből állt, majd fűszerezzük, só mindenképpen kell bele, aztán mivel a medvehagyma jellegzetes ízű, azt javaslom ne nyomjátok el mással, maximum egy kis szárított leveszöldséggel. Forrjon fel, és kész is, a medvehagymának nem kell túl sok idő.
Még egy apró adalék, ha esetleg éppen kifogytok a kókusztejből, nálam is előfordult, semmiképpen ne essünk kétségbe. Szintén előregondolkodva én vettem egy csomag kókusztejport, pont az ilyen esetekre, mert azt a víz mennyiségétől függően tej vagy tejszín állagra is be tudjátok keverni, ilyenkor életmentő tud lenni.
Gombapörkölt
Teljesen szokványos a többi pörkölthöz képest, de gondolok azokra is, akik esetleg innen tanulják meg hogyan kell pörkölt alapot készíteni. Tehát: egy fej hagymát apróra vágunk, egy kis kókuszzsíron elkezdjük pirítani. Amikor üveges lett, akkor mehet rá a pirospaprika, és öntsük fel kis vízzel, hogy ne égjen a paprika. Dobálhatunk bele egy felkockázott paradicsomot is, keményvonalas paleósoknak nem ajánlott, és mehet bele az apróra vágott gomba.Ha még úgy látjátok, hogy mehet bele folyadék, kis vízzel öntsétek fel, de ne ússzon benne a gomba, mert az a lényeg, hogy sűrű legyen a pörköltünk. Só, bors, fokhagyma, aztán hadd főjön. Kábé 20 perc és lehet tálalni.
Ha jót akartok ne konzerv gombából dolgozzatok. Azon túl, hogy tartósítószer van a konzervekben, még az íze sem olyan mint az “igazi”-nak. Ma már bárhol lehet kapni szép gombát, ne féljetek tőle, A kalapját meg kell hámozni, én le is szoktam mosni vízzel, bár nem sokáig áztatom, mert akkor szivacsossá válhat.
A sült zeller receptjét egy előző posztomban már leírtam, semmi nagy történet, zeller összedarabolva és mint a sült krumplit kókuszzsírban kisütve.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: