Hétfői ebédnek valami gyorsan összedobhatót szerettem volna, két rohanás között. Nem egészen úgy alakult, ahogyan azt terveztem, de erről majd később… Tehát a húsgombócleves tiszta sor, nincs túl sok mosogatnivaló utána, egy fazékba mehet minden kis időcsúsztatással.
Magyaros paleo húsgombócleves
Sárgarépát karikáztam, karalábét vágtam kockára, és egy fej hagymát is összevágtam. Egy kanál mangalicazsíron megfuttattam, majd mehet bele a pirospaprika, és lehet felönteni vízzel. Fűszereztem sóval, tárkonnyal, szárított metélőhagymával, meg egy evőkanál szárított gombával. Darált pulykamellből közben gombócokat formáztam, én nem raktam hozzá semmi mást són kívül most, pici szezámlisztbe forgattam be őket, hogy mégis egybe maradjanak a forrás közben. Úgy tűnik működött, mert szépen megmaradtak, forrás után öt perccel raktam a levesbe, és még egy jó negyed órát lobogott a leves. Az utolsó 10 percre egy marék paleo tésztát dobtam hozzá.
Másodiknak egy ismerősöm ajánlott egy receptet, sajtos zellergolyó a becsületes neve. Hát, nálam ezt golyónak nevezni jó erős túlzás lenne, úgyhogy megmaradt sajtos zeller néven.
Sajtos zeller
Aprítóba beledobtam egy darabka sajtot, majd feltettem egy darabokra vágott zellert főni. Amikor megpuhul, forrón ráteszem a sajtra az aprítóban, ráindítom, sózom, fokhagymát teszek bele. Ragacsos massza lesz, ebből kell golyókat formálni sütőpapírra, lekenni zsiradékkal, aztán be a sütőbe és megpirítani picit.
Valószínűleg nálam az arányokkal lehetett a gond, vagy igazából nem is tudom, ragacsosnak ragacsoslett, de én formázni marhára nem tudtam, inkább evőkanállal csináltam halmokat belőle a sütőpapírra. Na és hát képzeljük el, ha mindezt beteszed a sütőbe, akkor a sajt még jobban elfolyik, tehát nekem golyó helyett ilyen kis mini lepénykék lettek, de egyébként ízre elképesztően finom. A másik nagy tanulság az volt, hogy ha sietünk, akkor ne ezt a receptet vegyük elő, az aprítóba úgy beleállt a forrón megolvadt sajt, hogy a mosogatása maga volt a rémálom. Most azt gondoltam, hogy legközelebb úgy fogom megcsinálni, hogy a zellert külön aprítom, és a reszelt sajttal egy másik tálban fogom összekeverni, amit kicsit könnyebb lesz talán elmosni a végén… Viszont még egyszer hangsúlyozom, az íze nagyon finom lett, annak ellenére, hogy kicsit hülyén néz ki.