Ezt az ételt még nem paleos időszakunkban kísérleteztem ki, imádtuk. Itt volt az ideje, hogy megcsináljam most is, immár paleosan…
Amin el kellett gondolkodnom, az a burgonyapüré és a szósz volt. Az eredeti megoldás szerint jó sok zsíros tejszínnel, vajjal csináltam a krumplipürét, hogy minél selymesebb legyen az íze, a szósz pedig egy borsmártás volt eddig, egyszerű besamel alapon. De hát ugye tudjuk, hogy az is tej – tejszín keverékéből van, pláne hogy liszttel sűrítve.
Nagyon nem is gondolkodtam előtte, valahogy nekem mindig főzés közben jönnek az ötletek, szóval belevágtam „lesz ami lesz” alapon… Ez lett belőle:
Marhahusi sült hagymával, zellerpürével és gombás szósszal
Bármilyen marhahússal működik az étel, dijoni mustárral és vad fűszerkeverékkel kell előtte bepácolni. Az a jó, ha egy éjszakát áll így, én persze most ennyire nem gondolkodtam előre, szóval nekem úgy egy órát állt csak a pácban, de így is jó lett. Egy fej hagymát felkarikázunk, és tulajdonképpen ezen az ágyon sütjük meg a húst, pici zsiradékot meg egy pici (tényleg pici) folyadékot tegyünk alá. Ne toljuk túl alá a vizet, mert akkor inkább párolódik és nem sül.
Ez mehet is be a sütőbe, 200 fokon, kábé egy óra alatt megvan, én félidőben meg szoktam fordítani, illetve van amikor félbevágom, és még úgy fejezem be a sütést, ha olyan fajta a hús, hogy nem nagyon akar átsülni. De ne essünk kétségbe, felvágjuk darabokra és prímán át tud sülni. Utána meg úgyis hajszálvékony szeletekre vágjuk… A hagyma pedig ennyi idő alatt finom puha és ízes lesz.
Közben krumplihelyettesítőként egy zellert darabokra vágtam és feltettem főni. Amikor puha lett egy darabka vajat raktam hozzá és összetörtem, mintha csak burgonyapürét csinálnánk. Nekem elég sok leve maradt még rajta, így nem tettem hozzá kókusztejet. Aztán gondoltam egyet, és egy kis méretű tepsiben szétsimítottam, kis mangalicazsírral megpöttyöztem és betoltam a hús mellé a sütőbe, hogy kicsit megbarnuljon.
A borsmártás helyett gombaszószt csináltam, egy pár fej gombát darabokra vágtam, fokhagymával, sóval megpároltam, majd kókusztejjel öntöttem fel, és ezt még beforraltam. Nem kell túl sok tejet aláönteni, inkább kétszer öntsetek, ha kevésnek találjátok, hogy el tudjon forrni. És senki se aggódjon, nem lesz a gombamártásnak fura kókuszíze…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: