Régóta kerülgettem már ezt a karfiolrizs nevezetű köretet, és úgy látszik a hiba az én készülékemben van, mert nekem tökre nem olyan lett, mint amit írnak róla mindenhol. Mindenesetre rossznak nem mondanám, csak vannak ezzel kapcsolatban is tapasztalataim, úgyhogy mindenképpen megosztom ezt veletek.
Tehát a nagykönyv szerint „élő” karfiolból (értsd: nem fagyasztott) készítve, olajon megpirítva, majd felöntve vízzel, pergős, rizs állagú lesz. Hát jól van. Nálam már ott bukott a mutatvány, hogy nem volt élő karfiolom, viszont volt egy csomag fagyasztott. Mivel ezt persze sehol nem írják, hogy ezzel hogy működik a dolog, hát gondoltam, majd én kitapasztalom. (Csendben jegyzem meg, hogy amióta egyszer egy élő karfiolból készített egész fazék levest ki kellett öntenem olyan vegyszeríze volt, azóta fenntartásaim vannak az élővel. Fagyasztottban még sosem csalódtam.)
Szóval zacskót kivettem úgy két órával korábban, szétterítettem a karfiolt, hogy kiolvadjon. Majd elővettem az aprítómat, aztán szépen 3-4 rózsánként gondoltam felaprítom rizsszem nagyságúra – ahogy a receptek írják. Aha, persze. Hát most vagy én nem vagyok normális, vagy egyszerűen fagyasztottból nem működik, de vagy 20 percig aprítgattam egy csomag karfiolt. Kínlódás volt, na… Nyilván ugye még jeges volt, más ilyenkor a víztartalma, értem én, de akkor is kész voltam tőle. Komoly káromkodás közepette végülis meglett.
Aztán folytatódott, hogy ugye olajon pirítsuk meg, hát ugye, inkább pürésedett mint pirult, ahogy a jeges karfiol kezdett olvadni. Megsóztam, pici vizet öntöttem még rá, aztán hagytam puhulni. A végeredmény rizsre kicsit sem hasonlító, inkább közelebb a püré állaghoz, de összességében egy egész jó ízű valami lett. Valószínűleg tényleg abban van a hiba, hogy nem szabad fagyasztottal próbálkozni, elhatároztam, hogy ki fogom próbálni élővel is majd, nem fogom feladni, és akkor majd jövök annak a tapasztalatával is.
A bolognai ragu viszont isteni lett:
Bolognai ragu
Egy hagymát és egy répát aprítóba tettem, majd mehet egy kanál olajon egy edénybe, sóztam, fokhagymát tettem bele, fűszereket – oregánó, bazsalikom, kakukkfű. Darált pulykahús, és egy 140 grammos Kecskeméti sűrített paradicsom meg egy löttyintésnyi víz ment még bele. Kábé fél órát rotyogott fedő alatt és kész is volt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: