Újabb gyöngyszem került az utamba. Menet közben vettem azonban észre, hogy a megadott alapanyagokból van olyan, amiből nincs éppen itthon annyi, amennyi kellene, de nem esünk ilyenkor kétségbe, hanem helyettesítünk. Így tettem én is, szóval leírom az eredeti receptet, meg hogy én mit mivel helyettesítettem, és látni fogjátok, hogy a végeredményen ez nem változtatott semmit.
A recept úgy szól, hogy fontos, hogy csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt. Tartsuk magunkat ehhez, és nem, a langyos sem elég… A tápiókakeményítőről azt írják, hogy megváltozhat az állaga ha fagyasztjuk a pékárut, ezt még nem tudom, de majd írok róla, ha tényleg így van.
Saját felelősségre mindenki olvasson utána, hogy belefér-e a táplálkozásába a nyílgyökérliszt vagy a tápiókakeményítő, sok ellentétes nézetet olvastam, hogy magas a szénhidráttartalma meg hogy az autoimmun betegeknek kifejezetten tilos. Nálam nyilván mértékkel, de belefér az étkezésembe.
Paleo ToTu-s kenyér
Hozzávalók:
200 gramm Totu
2 evőkanál folyékony kókuszzsír
100 gramm kókusztej
6 tojás
2 teáskanál só
fél teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál almaecet
110 gramm szezámliszt (nálam ez szezámliszt és dióliszt keveréke lett)
30 gramm kókuszliszt
100 gramm nyílgyökérliszt (nálam ez nyílgyökérliszt és tápiókakeményítő keveréke lett)
Az első három összetevőt összeturmixoljuk, majd jöhet a második fázis, ezzel is turmixoljuk. A végén adjuk hozzá a liszteket, én itt már turmixról átváltottam kézi dagasztókaros mixerre az állaga miatt. Mehet bele az őzgerincformába, 190 fokon 60 percre, aztán hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.