A tesztelést folytattam, a változatosság kedvéért a Szafi féle sütőliszttel. Ebből bármilyen sós tésztát lehet csinálni a kenyértől elkezdve a pizzáig, úgyhogy én most egy kenyeret és virslis paleo kifliket sütöttem.
Közben dübörög a spárgaszezon, ezért feltettem egy adag spárgalevest is, ami most nem krémleves formájában készült, hanem jó sok egyéb zöldséggel, amolyan kertész leves módra.
Spárgaleves
Egy fej hagymát, sárgarépát, kis darabka zellert összedaraboltam és elkezdtem kókuszzsíron megfuttatni. Pirospaprika ment bele, majd felöntöttem vízzel, és jöhettek a fűszerek: só, római kömény, szárított metélőhagyma. A zöld spárgasípok alját levágtam, majd olyan 3-4 centis darabokra felvágtam, és beledobtam a levesbe. Forrás után 10 perccel még egy marék paleo tésztát raktam bele, majd újabb 10 perc után le is zártam.
Szafi Fitt Sütőliszt – kenyér
240 gramm sütőliszt, 6 tojás, 1,2 dl víz, 85 gramm kókuszolaj. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk. A lisztet, a tojássárgákat, a folyékony kókuszolajat és a vizet keverjük ki a kemény hab felével, majd a hab másik felét is keverjük hozzá, de azt már óvatosan. 180 fokon kábé 50 perc alatt készre sütjük.
Szafi Fitt Sütőliszt – virslis kifli
10 dkg sütőliszt, 15 gramm darált útifűmaghéj, 10 gramm nyílgyökérliszt, 3 gramm só, 5 gramm sütőpor, 8 gramm almaecet, 1 tojásfehérje, 25 gramm kókuszolaj, 140 gramm víz. Ezekből rugalmas tésztát gyúrunk, kör alakúra nyújtjuk, majd 8 háromszögre vágjuk fel, mehet bele a virsli és feltekerjük. A megmaradt tojás sárgájával bekenjük, szezámmaggal megszórjuk, 180 fokon kábé fél óra alatt készre sütjük.
Tapasztalat: a sütőliszt kicsit édes nekem alapjáraton, és a belőle készült kenyér elég tömör, szóval van benne anyag rendesen. Ebből megeszel egy szelettel, az tuti, hogy egy jó ideig nem leszel éhes. De biztosan ki fogom még próbálni pogácsának meg pizza alapnak is. A virslis kifli receptnél nekem elég lágy lett a tészta, és soknak találom benne a sót is, de hát ez egyéni ízlés függő. A lágysága miatt egyébként nem tudtam feltekerni a háromszögeket, úgyhogy inkább a virsli köré gyurmáztam, de amikor készre sült, már tök jól nézett ki… Kis dijoni mustár ajánlott hozzá evésnél…