Az egyik leggyakoribb kifogás közé tartozik, hogy „Én azért nem kezdek el paleozni, mert mégis mit ennék a húshoz, ha rizst meg krumplit nem lehet? Állandóan csak párolt zöldségeeeet???” Na, kérem szépen erre szeretnék most rácáfolni! Konkrétan öt féle körettel, amik változatosak és jééé, van élet a rizsen meg a krumplin túl… És halkan jegyzem meg, hogy a párolt zöldségeket is meg lehet úgy csinálni, hogy annak íze és zamata legyen…
Az elsőnél jogosan mondhatja mindenki, hogy jó, jó, a saláta nem nagy kunszt. Hát pont ez az! Gyakorlatilag bármilyen formában kiváló köret lehet bármihez, nálunk mindig van egy zacskóval valamilyen salátakeverék. Szerintem fontos, hogy a tányérunkon valamilyen „élő” összetevő is legyen, a sütött – főtt dolgok mellett. Öntetnek ne nagy dolgokra gondoljatok, olívaolaj, citromlé, esetleg bazsalikomos pesto. És máris egy köretünk megvan…
Második: gomba. Én nagyon szeretem, gyakran esszük. Ha bacont sütök, akkor annak a zsiradékát mindig megtartom, most is így volt ez, ez volt a csavar a sült gombában most. Tehát a gombákat megtisztítottam, felvágtam darabokra, aztán egy serpenyőben meglocsoltam a bacon zsiradékával, ami éppen elég sós, szóval ne sózzunk rá, és tettem bele még zúzott fokhagymát. Kábé 15 perc alatt kész.
Három: spárga, igen, tudom, ez szezonális, ilyenkor a csapból is ez folyik. De! Ha van kapacitásunk, akkor érdemes lefagyasztani egy-egy adaggal belőle konyhakészen, és akkor akár még októberben is tudunk spárgát enni. Én most ismét vajasan és parmezánosan csináltam, vagyis a spárgasípokat egy tepsibe elrendeztem, megsóztam, vajdarabokat dobtam rá, és lefedve sütöttem a sütőben kábé fél órát, amikor puha lett, parmezánt reszeltem rá és még egy 10 percre visszatoltam ezúttal lefedés nélkül.
Négy: fűszeres cukkini. Erre is az utóbbi pár hónapban kattantam rá, eddig nem használtam cayenne borsot, csak amióta paleozunk. A cukkinivel pedig nagy szerelemben vannak, nem is gondoltam volna. Hasonlóképpen készül, mint a spárga, tehát a cukkinit karikákra vágom (nálam hangulatfüggő, hogy rajta hagyom-e a héját, vagy nem), elrendezem egy tepsiben, megsózom, cayenne borsot szórok rá, vajdarabokat, aztán mehet a sütőbe lefedve, 20 perc alatt kész, igény esetén erre is mehet reszelt parmezán.
Öt: sült hagyma és sült édesburgonya. Ezt a köretet így egy kalap alá veszem, mert együtt isteni az íze. A dolog rettentő egyszerű kókuszzsíron kisütöm a karikákra vágott édesburgonyát, majd a karikára vágott hagymát. Sózom, és kész. Az édesburgonya sajnos drága mint az arany, de néha – néha beleférhet egy ilyen kényeztetés is. Pénztárcabarát megoldásként pedig a zellert ajánlom, ugyanígy sütve, a sült hagymával.
Hát ennyit most a köretekről, az alábbi képeken ezeknek a variációit látjátok, egyik alkalommal tojással töltött egybefasírt volt mellé, másik alkalommal pedig húsgolyók és bacon. Remélem, hogy adtam új ötleteket, és többé ez már nem lesz kifogás, hogy csak a rizst és krumplit tudjuk köretként elképzelni…
Örülök! 🙂 És köszönöm, megtisztelsz vele, ha osztod…
Nagyon klassz! Szerintem az Allergia Blog Fb oldalán többet is meg fogok osztani a receptjeid közül! Tetszenek!