A bolognai egy nagyon jó dolog, persze csak akkor, ha nem abból a célból készül – mint általában a menzákon, kifőzdékben – hogy a megmaradt cuccokat felhasználjuk valahogy, raguban meg nem tűnik fel, hogy mi is volt eredetileg. Rengeteg urban legend terjeng a rántott hús maradékok meghámozásáról és bolognai raguként való felhasználásáról, és még sorolhatnám… Nálam egy teljesen más cél szülte az ötletet, mégpedig az, hogy a paleos tészta azért elég drága, hogy egy kajához egy egész zacskóval kifőzzek, úgyhogy gondoltam egyet, és fele részben cukkinivel pótoltam, nyakon öntöttem isteni – házi készítésű – bolognai raguval, és mehetett is a sütőbe.
Sütőben sült paleo bolognai
2-3 salátacukkinit meghámoztam, felkarikáztam, ez került a tepsi aljára, megsóztam, majd 2-3 marék paleo tésztát csak úgy szárazon, tehát előfőzés nélkül elrendeztem rajta (ne aggódjatok a ragutól fog megfőni, megpuhulni, mint a lasagne-ban a tészta). Aztán elkészítettem a bolognai ragut: egy nagyobb fej hagymát, és egy sárgarépát aprítóban összeaprítottam, egy kanál kókuszzsíron a darált hússal együtt megfuttattam, raktam bele egy doboz (140 grammos) Kecskeméti sűrített paradicsomot, sóztam, fűszereztem (oregánó, bazsalikom). Nem kell sokáig főzni, mert a sütőben lesz ideje, csak úgy mégis melegedjen fel. Aztán ezt az egészet ráöntöttem a cukkinire, tésztára, a sütőben 200 fokon 30-40 percet sütöttem, az utolsó 10 percben cheddar sajtot raktam a tetejére.