Bepillantás egy ideális paleo hűtőbe és kamrába

Mindenki szeret egy kicsit kukkolni és volt is már egy ilyen összegzésem, de azóta ugye a tapasztalatok felülírták az akkori állapotokat, úgyhogy nekiveselkedtem újra, benéztem a hűtőmbe és a kamrámba, és csináltam egy újabb, bővített listát, egy lehetséges megoldást arról, hogy minek kéne lennie egy paleos hűtőben és kamrában.

Hangsúlyozom, ez egy ideális állapot, tehát nekem sincs mindig minden a felsorolt tételekből a konyhámban, csak sorvezetőnek szánnám, hogy mire kell lecserélnie egy paleosnak az otthoni cuccokat. Csillaggal viszont megjelöltem azokat, amikre ügyeljetek, hogy mindig legyen otthon, mert azzal prímán átvészelhetők azok a napok, amikor állatira nincs az embernek ideje/kedve bevásárolni, viszont nem óhajt éhen halni.

Mélyhűtő:

– többféle hús konyhakészre (nálam ez amúgy is meg szokott lenni, úgyhogy innen nem szórtam ki semmit, ezt nagyjából két – háromhetente újratöltöm a fogyasztás függvényében) – csirkemell, pulykamell mindig van, általában egészben, aztán majd én csíkozom fel, vagy vágom akkorára amekkorára éppen szükségem van, oldalas, karaj, hal, stb. Paleo virsli és debreceni mindenképpen, szintén sosem tudhatom, hogy mit kell vele felturbózni.

– fagyasztott zöldségek – brokkoli, karfiol, zöldségmix (Iglo Mediterranean), spenót, tavasszal teszek el mindig spárgát, medvehagymát, angol szárzellert, ez egész télen kitart, megkönnyíti a dolgunkat, hétvégén rászánjuk azt a fél/egy órát, és télen hálásak leszünk magunknak, amikor gyorsan elő kell rántani valamit a hűtőből. Nálam a hüvelyesek alkalmanként beleférnek a paleo-ba, szóval vajbab, zöldborsó, kukorica, de aki keményvonalas, annak ez nem ajánlott.

– fagyasztott gyümölcs – meggy, málna, erdei mix

– pékáru* – amikor kenyeret sütök, akkor mindig lefagyasztom felszeletelve, ha előveszitek kábé fél óra alatt kienged, és olyan mintha most csináltad volna, szintén időspóroló, ha előre tudsz gondolkodni.

Hűtő:

– mangalicazsír, vaj

– mandulatej/kókusztej, Cocomas (kókusztejszín) – 1-1 dobozzal, aztán majd meglátjátok, hogy milyen gyakran kell pótolni, mennyiszer használjátok. Nekem nyáron több doboz Cocomas van itthon, fagyihoz, gyümölcsleveshez, sütikhez tejszínhabként.

– kis darabka sajt – parmezán engedélyezett, én ebben is kompromisszumos vagyok, nekem a cheddar még belefér alkalmanként. Van, amikor a cheddart is lefagyasztom adagonként, ha például valamilyen rakottast csinálok, a főzés elején kiveszem, aztán amikor rá kell olvasztani a tetejére, már tökéletes állapotban is van.

– házi tartósítószermentes kolbász, szalonna*

– tojás*

– friss zöldségek* (hagyma, cukkini, gomba, paprika, paradicsom, stb.) – ezeket azért hetente fogod tölteni

– savanyú káposzta – próbáljunk meg ne boltit beszerezni, mert az cukorral, édesítővel lehet tele.

Kamra:

– csoki, édes nasi* (nálam ez központi kérdés, természetesen a paleo változat játszik)

– szálas tea/gyógytea

– kapszulás kávé – (a reggeli tejeskávémról nem mondok le, nekünk kapszulás gépünk van, azért írtam a kapszulás kávét, de persze ez lehet sima kávé is, csak a 3in1 típusúakat kerüljétek, mert abban rengeteg hozzáadott cukor van)

– olívabogyó, tonhal olívaolajban*

– paleolaj, tökmagolaj, olívaolaj, kókuszzsír

– ecet (bio almaecet kenyérsütéshez), bio citromlé

– paleo tészta (kezdésnek egy csomag levesbetétnek, én ezt négy alkalommal alatt használtam el, plusz egy csomag egyéb, mondjuk orsótészta)

– aszalt gyümölcs nasinak, vagy sütibe

– magok* (szotyi, szezámmag, tökmag)

– fűszerek (lestyán, tárkony, koriander, garam masala, stb., csak bátran!)

– 1:4 cukorhelyettesítő a cukor helyett*

– útifűmaghéj, chia mag, tápiókakeményítő, szezámpehely, szódabikarbóna (kenyérsütéshez)

– szezámliszt, nyílgyökérliszt, Szafi Fitt süteményliszt

A hosszú lista ne vegye el a kedveteket, ha jobban megnézitek nagy része biztosan nálatok is fellelhető, a speciális dolgokba meg igen, az elején be kell fektetni, de utána már sokkal könnyebb lesz. Ráadásul 1-2 hónap után az agyatok is átáll a másféle vásárlásra. És még egyszer elmondom egy ideális konyhában van csak mindig mindenből, ez most egy bővített lista, de mindenki úgyis maga találja meg a számára ideális összeállítást.

Tovább a blogra »