A múltkori nyár ízű töltött tök állati jól sikerült, egy kritika ért csak FÉRJ részéről: hogy miért ilyen keveset csináltam belőle. Hozzáteszem nincs az a mennyiség, ami elég lett volna… Tényleg finom lett. Annyira, hogy azóta többféle variációban elkészítettem.
Az első ugye csirkecsíkkal, cukkinivel, sokféle hagymával (vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma) készült. A következő alkalommal tök helyett padlizsánt töltöttem meg, és egy halas-citromos-kapros tölteléket kapott. Aztán pedig egy édesburgonyás, ropogós fenyőmagos variációt próbáltam ki.
Így, három különféle megoldás után azt mondom, ez is kiváló paleo jolly joker ilyenkor nyáron. Nincs nagy vesződség vele, és a fantáziánkon múlik, hogy milyen ízvilággal próbáljuk ki, minden alkalommal nagy siker lesz! Tök helyett padlizsánnal, szerintem még patiszonnal is működik, csirkével vagy hallal, a fűszerekkel meg bármilyen irányban elmehetünk, csípős lehet cayenne borstól vagy chillipehelytől, kapros citromos a halhoz illik, olaszos az oregánó-bazsalikom párostól, szóval gyerünk a konyhába töltött tököt csinálni!
Paleo halas töltött padlizsán
A padlizsánt megtisztítottam, félbe vágtam, kikapartam a belsejét. Betettem egy kis sóval és citromlével csak így natúr a sütőbe egy olyan 20 percre, hadd puhuljon. Jöhet a töltelék: annyi csalás volt ebben, hogy a kapros-citromos mártás IKEÁ-s, ott kapható ilyen cuki kis tasakban, de nagyon ajánlom, nekünk baromira bejött az ízvilága. Nem beszélve arról, hogy jó ha van otthon egy-egy ilyen azokra az alkalmakra, amikor nem akarunk sokat vesződni a főzőcskézéssel. Szóval ezt a mártást összekevertem a fagyasztott halkockákkal (bárhol kapható fagyasztott tengeri halat vágtam kockákra), aztán ezzel megtöltöttem a padlizsánt. Beraktam még egy jó fél órára 200 fokra, hogy összesüljön.
Paleo édesburgonyás fenyőmagos töltött tök
A tököt megtisztítottam, félbe vágtam, mivel az édesburgonyának is kell az idő a puhulásra, ezért most nem raktam be a sütőbe külön a tököt előbb. Kicsit sóztam, citromlével megöntöztem. A töltelék: édesburgonya kockára vágva, a tök belseje felkockázva, esetleg cukkinivel kipótolva, vöröshagyma, metélőhagyma, 1 tojás, só és fűszerek (nálam ez most marokkói fűszerkeverék volt). 200 fokon sült kábé 40 percet, akkor még egy pár szem koktélparadicsomot szórtam rá, aztán újabb 10 perc után egy kis marék fenyőmaggal szórtam meg. Ezzel még egy jó 10 percet sült. A végén cheddar sajtot olvasztottam rá, de ez már csak a kényeztetés része a dolognak…