PaleoTündér

Paleo sárgabarackos – csokis gombóc

Mindenki rá van pörögve most a szilvás cuccokra, bárhova nézek ilyen recepteket látok, és hát én meg jól megkívántam a klasszikus szilvás gombócot. A projekt nehézsége: paleosítani kellene a receptet és szilvát venni hozzá. Jelentem az első része sikerült, a második nem – így született meg a paleo sárgabarackos – csokis gombóc. És állítom, hogy nem jobb híján lett ez a megoldás… Készítsétek, kóstoljátok, elájultok…

Paleo sárgabarackos – csokis gombóc

Első lépésként feltettem 200 gramm édesburgonyát kockára vágva vízben főni. Amikor elég puha, leöntöm róla a vizet és villával szétnyomkodom, hadd hűljön. Három szem sárgabarackot megmostam, félbevágtam, megszórtam fahéjjal, cukorhelyettesítővel és őrölt édesköménnyel.

Aztán kimérjük a száraz hozzávalókat: 45 gramm nyílgyökérliszt, 25 gramm kókuszliszt, 30 gramm mandulaliszt (nekem nem volt itthon mandulalisztem, szeletelt mandulám viszont igen, úgyhogy azt őröltem meg liszt állagúra kávédarálóban), 20 gramm útifűmaghéjliszt (szintén csak útifűmaghéjam volt, hasonló módon kávédarálóban megőröltem), ½ teáskanál szódabikarbóna, egy csipet só. Mire megőrölgettem és kimértem mindent az édesburgonya is meghűlt, nekiállhatunk kézzel összegyúrni az egészet. Ha jól csináljuk, akkor szépen összeáll a tészta, ekkor tegyük be a hűtőbe 15 percre.

Ez idő alatt tegyünk fel egy nagy lábos vizet forrni, ebbe fogjuk majd a gombócokat kifőzni. Egy üres lábasban pedig nagyjából két marék darált mandulát kezdjünk el szárazon pirítani. Ez eléggé odafigyelős munka, de megvan pár perc alatt, kevergessük nagyon, ha ránézésre már szép aranybarna, akkor gyorsan öntsük ki egy hideg tányérra, laposan rendezzük el, mert ha benne hagynánk a meleg lábasban hajlamos lenne tovább pirulni és égni, hiába vettük le a tűzről.

Már csak az utolsó lépés van hátra, tésztát ki a hűtőből, én a tenyerembe vettem belőle egy darabot, szétnyomkodtam, beletettem a fűszeres barackot és egy kocka paleo csokit (tudom, tudom szégyelljem magam), aztán összezártam a gombócokat és kábé 4-5 perc alatt a forrón lobogó vízben megfőztem. A végén beleforgattam az illatos, pirított mandulába. Ebből a mennyiségből nekem 5 gombóc lett.

 

20150904Gombóc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!