Bármilyen meglepő ez még mindig elsősorban egy gasztroblog, nem a női lélekről szól, így a cím sem rám utal, hanem egy süteményre. Ez egy régi klasszikus házi sütemény, remélem sokaknak rémlik.
Amikor még nem paleoztunk, egyszer sem csináltam, ez a nővérem kipróbált receptje volt, de most úgy gondoltam, hogy minden hozzávalóját ki lehet paleo alapanyagokkal váltani, hát miért is ne ugranék neki a projektnek?
A végeredmény nem lett 100%-os, de ez csak az én hülyeségem volt, úgyhogy tanuljatok belőle, és Ti már villantani tudtok vele akár a család, vagy akár vendégek előtt. Természetesen azon csúsztam el, ami a legfontosabb része ennek a sütinek. Igen, a hab. Valószínűleg a képen is látszik, hogy nem lett olyan, mint amilyennek a nagykönyvben meg van írva. És akkor most jöjjön a magyarázkodásom.
Tehát: nem először csinálok már ilyen habot, a Pavlova torta receptje is ebből áll, szóval nem is értem a saját hülyeségemet sem, hogy miért is nem úgy csináltam. A habnak a tetején egy vékony réteg frankón gumiszerű lett, hát így jártam.
Paleo női szeszély
A piskóta a szokásos módon készítendő: 210 gramm Szafi süteménylisztet, 35 gramm kókuszolajjal, 0,8 dl vízzel és 6 tojássárgájával elkeverünk, közben 6 tojásfehérjét felverünk kemény habnak. A hab felét belekeverjük a lisztes egyvelegbe, majd a maradék habot már lassú mozdulatokkal. Ha jól csináltuk szép habos piskótatésztánk lesz. 200 fokon kábé egy fél órát sütjük. Fontos, ne legyen teljesen készen!
(Én alapvetően agyvérzést kapok azoktól a receptektől, amikben az van, hogy úgy háromnegyedig legyen kész a tészta, mert könyörgöm, ha először csinálod, honnan tudod hol van időben, állagban a háromnegyede. Nyilván nem gondol senki arra, hogy kezdő háziasszonyok is csinálhatják a receptet. Na de sajnos én sem tudok okosabbat mondani, szóval ránézésre, amikor olyan háromnegyed állapotban van. Nagyjából azután, hogy elkezd barnulni és szilárdulni a teteje.)
Kivesszük és azon melegében megkenjük baracklekvárral. Jó vastagon, hogy csak úgy tocsogjon. És mehet rá az 5 tojásfehérjéből és egy kis cukorhelyettesítőből keményre felvert hab. Na és akkor most jön a lényeg.
Le kéne venni 150 fokra a sütőt, így még egy 15-20 percet sütni kéne a sütit habostól, kábé kezdjen el barnulni a hab, majd lekapcsolni a sütőt és szépen hagyni benne kihűlni a süteményt. Ha minden jól megy, akkor így olyan habunk lesz, hogy csuda.
Na hát én meg az alábbi klasszikus hibákat vétettem: 180 fokon sütöttem 20 percig, majd szépen kivettem hűlni. Ennyit erről! Mindenesetre nem esünk pánikba, felverünk egy doboz Cocomast (kókusztejszínt), és azzal remekül palástolható a kinézet. Mert egyébként az ízzel nem hogy nem volt baj, sőt…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: