A kenyérsütés nálam heti feladat, ugye ezt már írtam, hogy hétvégén megcsinálom, felszeletelem, lefagyasztom és egész héten tök jól elvagyunk vele. Az elején persze voltak nagyon csúnya félrenyúlások, például a szezámliszttől keserű lett, de ezek nagyon jó kis tapasztalatok tudnak lenni.
Mindenesetre egy ideje főleg dió alapú kenyeret csináltam, meg nem receptből, hanem érzésből, erről is írtam már egy bejegyzést.
Most azonban úgy döntöttem itt az ideje Szafi új lisztkeverékét kipróbálni, mégpedig a szénhidrátcsökkentő lisztkeveréket, és zsemlét sütöttem belőle, ami nála hamburger zsemle néven fut. Hát, én nem hamburgernek használtam, hanem csak úgy szendvicsnek, reggelire, de kedves olvasóim, azta és hűha. Úgy érzem belefutottam minden idők legjobb paleo zsemléjének receptjébe. Ja, és FÉRJ mércéjén is bőven átment, azt mondta soha többet másból ne süssek kenyeret vagy zsemlét…
A recept egyetlen hátránya, hogy egy adagnál (kábé 4 kis zsemle) 3 tojás sárgája megmarad, de ha mondjuk egyet le is számítolunk belőle, amivel megkened a kis zsemlék tetejét, hogy szép fényesek legyenek, még akkor is marad kettő.
Persze nem lehetetlen küldetés elhasználni, csak gondoltam felhívom rá a figyelmet, mert esetleg érdemes előre gondolkodni és valami olyat főzni kenyérsütés előtt/alatt/után, amibe el tudjátok használni a maradék tojássárgáját. Felhasználási ötletek, amik most így gyorsan eszembe jutottak: rántotta (persze plusz egész tojással), vagy a színes tükörtojás tetejére, vagy ha valami olyan levest főztök, akkor abba is bele lehet csurgatni, aztán utána mehet a közelharc, hogy ki fogja megtalálni a végén az egész tojássárgákat a tál levesben.
Minden idők legjobb paleo zsemléje
50 g Szafi Fitt CH csökkentő lisztkeverék
30 g Szafi Fitt sütőliszt
1 tojás
3 tojásfehérje
1,5 g szódabikarbóna
1 nagy csipet só
100 g langyos víz
A száraz hozzávalókat összekevertem és ráöntöttem a folyékony hozzávalókat, majd összegyúrtam. 5 perc pihentetés után a tésztát én 4 egyenlő részre osztottam, mert cuki kis apró zsemléket szerettem volna. Érdemes kicsit laposabbra formázni, mert meg fog nőni a sütőben! Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, a tetejüket lekentem tojássárgájával, végül megszórtam szezámmaggal. Előmelegített 220 fokos sütőben 15 perc, majd 200 fokon még 25 perc.