Az új zsemlerecept kapcsán vadászom azokat az ötleteket, ahova a maradék tojássárgákat fel lehet használni. Újból zsemlét sütöttem, és olvastam valahol a banánpalacsinta receptjét, amihez viszont kitűnően működik a maradék. Feltéve, ha…
Tehát a recept állati egyszerű: banán és tojás kell hozzá. Az eredeti recept az 1 banán és 1 tojás arányokat ajánlja, de én úgy vagyok vele, hogy egyszer élünk, merjünk bátrak lenni, meg különben is hát azért sütöm meg, hogy elfogyjanak a tojássárgák, szóval nálam ez így alakult: 1 banán, 1 egész tojás és nagyjából 4 maradék tojássárgája. Ezeket kézi mixerrel habosítottam össze, a banánt előtte egy villával azért szétnyomkodtam, de nagyjából egynemű tésztát kell kapjunk.
Viszont a sütéshez jönnek a tippek, trükkök, praktikák, tudnivalók. Nevezetesen:
– ne legyen nagyon forró a palacsintasütőd, mert pillanatok alatt leég.
– cuki kis formákban gondolkodj, eszedbe se jusson nagy méretű palacsintát sütni belőle, mert az istennek se fogod tudni megfordítani.
– ha túl folyós a tészta, márpedig az lesz, a cuki kis forma – légy felkészülve – valamilyen amőbaszerű képződmény lesz, mert úgy el fog folyni a serpenyőben a nyers tészta mint egy gyors hegyi patak vize.
És ha úgy jársz mint én, hogy hirtelen ott találod magad a serpenyő fölött káromkodva, mert nem hogy nem tudod megfordítani, de kábé összekaszaboltad az egészet a francba, akkor légy kreatív, töltse el arcodat egy angyali mosoly, és mondd azt, hogy ez bizony nem palacsinta, hanem császármorzsa. És szándékosan így akartad, hogy kinézzen. Pont.
Egyébként utólag azt mondom, hogy a lágy tésztán opciósan lehet mondjuk egy kanál valamilyen magliszttel sűríteni, nem próbáltam, de akár még működőképes is lehet.
Szóval a képen prímán láthatjátok a fázisokat. Jobb oldalon van a „még nem forró palacsintasütőben sütött, viszonylagosan elfolyó, de azért még meg tudtam fordítani” állapotot. Nagyjából a középső sorban vannak a „már túl forró sütőben sütött, és emiatt hamar odakapott, és már nem nagyon lehet megfordítani szépen” verziót. És a bal oldalon a kedvencem, az összekaszabolt és éppen ezért császármorzsának fantasztikusan elfogadható fázis.
Hát így. Viszont ettől függetlenül a receptet bátran ajánlom, mert nagyon finom. Porrá őröltem cukorhelyettesítőt a tetejére, és xilites baracklekvárral, valamint paleo mogyorókrémmel ettük. Egy erős leves után jolly joker második fogásnak.