Akkor kezdem is a magyarázkodással: az úgy volt, hogy egy szép napsütéses vasárnap délelőttön belekezdtem az ebédkészítésbe. A fejemben már összeállt, hogy mit is szeretnék, sőt, a zöldségek már felszeletelve, fasírtnak a hús összeállítva várt.
Aztán amikor arra került a sor, hogy elkezdjem kisütögetni a fasírtgolyókat, rájöttem, hogy ugyanazt az ízt sokkal kevesebb idő- és energiabefektetéssel is elérem. Na hát nem vagyok a magam ellensége, úgyhogy a fasírtot átneveztem húspitének, sütőbe betoltam, és a végén az elismerő hümmögéseket besöpörtem…
Plusz ez ismét egy jó ötlet arra, hogy mire lehet a zsemlesütésből maradó tojássárgákat felhasználni, de egyébként kihagyható, a húspite attól még működni fog. Én még tettem hozzá brokkolit is, gondoltam a mennyiségén is növelni fog, meg ízben is különlegessé tehető, így két jó nagy marék fagyasztott brokkolit előfőztem (forrástól számított 8-10 perc), kihűtöttem, majd apró darabokra vágtam és a húshoz kevertem.
A köretet is hamar letudtam, apró darabokra vágott édesburgonya, sárgarépa, hagyma, megsózva és folyékony kókuszzsírral átkeverve, majd egy tepsire szépen elrendezve, 200 fokon 40 perc alatt kész.
Tehát a húspite elkészítése: darált hús (nekem éppen sertéshús volt, de tulajdonképpen bármilyenből jó lehet), brokkoli, apróra vágott vöröshagyma, só, bors, fokhagyma (jó sok), és beleöntöttem a zsemlesütésből maradt tojássárgákat, az egészet jól összekevertem, majd egy kókuszzsírral kikent piteformába szépen lelapogattam. 200 fokon nagyjából 50 perc, és kész is.
Szóval a tanulság, hogy néha a lustaság is jó valamire, egy új fogás és príma vasárnapi paleo ebéd tud kerekedni belőle…