A naptár az asztalon májust mutat, elvileg tavasznak kéne lenni, és vadul készülni az eperszezonra. Hát tavasz az nincs, monszun, eső meg őszi kabát az viszont van. Az eperszezonra meg mindenki óvatosan készül, rémhírek vannak dögivel, hogy idén elverte az idő a termést… Én még azért bizakodok.
Mindenesetre képtelen voltam otthagyni a boltban egy doboz spanyol epret… Tudom-tudom, ökolábnyom, meg magyar termék támogatása, értem én, de hát mit csináljak, a fejemben már megvolt a recept, és a boltban nem tudtam ellenállni az eper illatának.
Ilyen marha időben meg amúgy is valami léleksimogató dologra van szüksége az ember lányának, még ha paleozik is, ami mi más lehetne, mint a mogyorókrém – eper kombó. A bibi csak annyi, hogy a felénél elfogyott a mogyorókrémem, hát gondoltam egyet és a maradékhoz paleo mákkrémet használtam. És őrült jó lett, bármilyen hülyén hangzik is…
A tapasztalat csak annyi, hogy a mákkrém a sütés alatt jobban kifolyt, mint a mogyorókrém, de sebaj, amikor kihűlt, kanállal szépen rákentem és ennyi. Az eredeti recept azt írja, hogy 10 darab jönne ki belőle, hát én nem tudom, valószínűleg ők ilyen Barbie babára való papucsban gondolkodnak, nekem van egy darab FÉRJem, aki elé mégsem rakhatok le egy gyűszűnyi kis cuccot, szóval ebből az adagból nekem 6 darab rendes „papucs” lett.
Amit még megjegyeznék, hogy az alapreceptnél felhívják a figyelmet, hogy bambuszrostliszttel megszórt felületen nyújtsuk ki a tésztát, mert különben ragad. Kövezzetek meg érte, de én bizony most csak ezért nem vettem bambuszrostlisztet, szerintem bármilyen más paleo liszttel is jó lehet. Mondjuk én itt sem sokat szórakoztam, csak úgy liszt nélkül, egy sütőpapíron nyomkodtam szét a tésztát a kezemmel – micsoda szentségtörés – kicsit ragadt ugyan, ez tény, de megoldottam.
Paleo epres – mogyorókrémes papucs
Hozzávalók: 55g Szafi Fitt -CH szénhidrát-csökkentő lisztkeverék, 50g Szafi Fitt nyújtható édes lisztkeverék, csipet só, 3 g sütőpor vagy 1 gramm szódabikarbóna, 15 g cukorhelyettesítő, 50g Cocomas, 40g víz, 2 tojás, 2 tojásfehérje
A száraz és nedves alapanyagokat külön edényben elkevertem, majd összedolgoztam őket. Pár percre félreraktam pihenni. Ezután kinyújtottam, majd hat részre vágtam. Mindegyik közepébe 1-1 szép, karikákra vágott epret raktam, majd a tetejére egy kanál paleo mogyorókrémet, vagy 1 kanál paleo mákkrémet tettem.
Két sarkát összefogtam, hogy „papucs” legyen belőle, aztán mehetett a sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejét megkentem tojássárgájával, majd előmelegített sütőben megsütöttem: 200 fokon 15 perc, majd 180 fokon további 25 perc.