PaleoTündér

Vasárnapi sütés – főzés paleo eredményei

Tökéletes délutáni programnak tűnt, hogy főzőcskézzek kicsit. Először is a jövő heti zsemle adagunkról mindenképpen gondoskodnom kellett, aztán ahogy szoktam továbbfűztem kicsit a dolgokat.

Már egy jó ideje csak a Szafi lisztekből készült zsemlét csinálom, és ott aggódott a polcomon egy – két bontott paleo liszt (zöldbanán, földimogyoró, nyílgyökér), meg útifűmaghéj. Úgy gondoltam mielőtt szerencsétleneknek lejár a szavatossága, meg lefagyasztva van egy halom darált dióm is, azt is el kéne használni, hát visszaállok néhanapján egy régebbi zsemlereceptemre.

Igazából azért szerettem ezt, mert nem kell méregetni, csak olyan „gondolomformán” vannak benne a hozzávalók, ráadásul tök mindegy miből csinálod, jó lesz a végeredmény. Most én egy kis olívabogyóval és kapribogyóval bolondítottam meg. És mivel ebből az adagból most 4 db lett, a biztonság kedvéért csináltam egy dupla adagos Szafi zsemlét is.

De ha már megmaradt a tojás sárgája a zsemlékből, akkor megcsináltam a cseresznyés muffint, aminek a receptjénél pedig marad egy csomó kókusztejszín. Hát így lett aztán a muffin mellett még cseresznyeleves is kókusztejszínnel.

Olívabogyós – diós zsemle (sötétebb színű)

4 tojást kis sóval villával összekevertem, majd elkezdtem hozzá adagolni a száraz hozzávalókat kanállal – kábé egyenlő arányban darált dió, zöldbanánliszt, földimogyoróliszt, útifűmaghéj, nyílgyökérliszt. (Még egyszer hangsúlyozom, bármilyen paleo-s lisztekkel működőképes, most nem sorolom fel az összeset, kiváló arra, ha lejárat előtt el akarod használni a meglévő bontott csomagokat.)

Megszórtam egy kis szódabikarbónával, (sütőport is használhattok), majd belekevertem az előzőleg apró darabokra vágott olívabogyót és kapribogyót. Aztán 4 evőkanál folyékony kókuszzsírt adtam még hozzá, ez mindig annyi evőkanál ahány tojást használtál.

Itt még ellenőrizd az állagát, ránézésre ha elkél bele még liszt, nyugodtan keverj hozzá kanalanként. Nem tudom ennél pontosabban körülírni, valahogy olyan állagú legyen, hogy evőkanállal zsemleformájú halmokat tudj a sütőpapíros tepsire rakni. (Ne aggódjátok túl, mindannyian homokoztunk, meg saraztunk már, szóval tudni fogjátok, hogy mi az az állag, ami már nem folyik el, de nem betonkeménységű és formázható.)

4 db lett, 200 fokon 20-25 perc alatt kész. Ez a fajta zsemle kicsit tömörebb állagú, azt érzed, hogy van benne cucc rendesen, nem egy levegős típus, viszont nagyon ízes tud lenni, azt javaslom, hogy ha szendvicsnek viszitek, akkor inkább paradicsomot egyetek mellé, ami lédús és az összhatása pazar lesz.

 Szezámmagos zsemle (világosabb színű)

Ennek már szenteltem egy külön posztot, de most idemásolom a receptet, hátha valaki nem akar keresgélni… Tehát én ebből dupla adagot csináltam, és nagyjából úgy osztottam el, hogy 5 nagy zsemle lett belőle.

50 g Szafi Fitt CH csökkentő lisztkeverék, 30 g Szafi Fitt sütőliszt, 1 tojás, 3 tojásfehérje, 1,5 g szódabikarbóna, 1 nagy csipet só, 100 g langyos víz

A száraz hozzávalókat összekevertem és ráöntöttem a folyékony hozzávalókat, majd összegyúrtam. 5 perc pihentetés után a tésztából 5 zsemlét formáztam. Érdemes kicsit laposabbra csinálni, mert meg fog nőni a sütőben! Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, a tetejüket lekentem tojássárgájával, végül megszórtam szezámmaggal. Előmelegített 220 fokos sütőben 15 perc, majd 200 fokon még 25 perc.

Cseresznyés kakaós muffin

15 gramm Szafi Fitt CH csökkentő lisztkeverék, 5 gramm cukrozatlan kakaópor, 15 gramm negyedannyi cukorhelyettesítő, csipet só, 1 gramm szódabikarbóna, 1 teáskanál citromlé, 35 gramm Cocomas (kókusztejszín), 100 gramm tojássárgája (5-6 db).

A tojássárgákat a kókusztejszínnel és a cukorral kézi mixerrel dolgozzuk össze habosra. Keverjük össze a száraz összetevőket, majd elegyítsük a cukros tojással. Nekem egyszerű muffinsütőm van, nem szilikon, úgyhogy a biztonság kedvéért én a mélyedéseket kókuszzsírral kicsit átkenem. Ebből a mennyiségből 3 nagy muffin lesz. Elosztottam a tésztát a három mélyedésbe, majd cseresznyét nyomkodtam a közepébe… 180 fokos sütőben 20 perc alatt készen van.

Cseresznyeleves

Világ legegyszerűbb dolga, kábé 35 – 40 dkg cseresznyét mosva, kimagozva (nálam fagyasztott állapotban volt, tehát vártam egy kicsit, hogy felengedjen), botmixerrel összepürésítünk, majd egy doboz kókusztejszínnel összekeverünk. Egyéb édesítő nem kell bele, mert a gyümölcs elég édes magától is. Jól lehűtjük, és paleo csokiforgáccsal tálaljuk.   

 

20160612Zsemle

20160612Cseresznye

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!