Ha már háromnapos ünnep, az embernek több ideje van kísérletezgetni a konyhában. Ez nem jelenti azt, hogy olyan dolgokat csináltam, amik egyesével sok időt rabolnak el, tehát ezeket hétköznap simán össze lehet dobni. Most csak kipróbáltam őket, hogy aztán majd rutinból nyomhassam, amikor kevesebb időm van.
Nagyon szeretem a tócsnit, a rösztit, és nagy fájdalmam, hogy a krumpli mint olyan nem fér bele a paleo étkezésbe. De semmi gond, csinálhatunk bármilyen másik zöldségből tócsnit, az eredetivel teljesen megegyező lesz, csak egészségesebb. Én most padlizsánból és sárgarépából csináltam, kicsit majd javítanom kell a recepten, mert elfelejtettem a padlizsánt kinyomkodni, és túl lágy lett, ezért nem állt össze mindegyik darab. (Legyünk őszinték: széthullott mint a fene, amikor forgatni akartam.) Ízben egyébként állati jó lett, szóval ennek a próbának a végeredménye olyan, mint a reklámban: Ronda, de finom…
Padlizsános paleo tócsni Egy padlizsánt meghámoztam, és lereszeltem, majd hozzáreszeltem még két darab sárgarépát. Megsóztam, hagytam állni. El ne felejtsétek kinyomkodni! Mehet bele 1 tojás, fűszerek, nálam fokhagyma, egy kis fej vöröshagyma (aprítva), bors, aztán annyi liszt, amitől összeáll. Nálam éppen szezámliszt volt, de szerintem bármilyen magliszttel működhet a dolog, talán még szezámpehellyel is. Kókuszzsírt hevítettem, majd kanállal laposra igazítottam a kis lepénykéket, mindkét oldalon barnára sütöttem.
Ismét sütöttem egy pár kenyérnek valót, hogy a következő napokra lefagyasszam őket. Csak a szokásost, egy adagot előre összeállított lisztkeverékből, egy adagot pedig a paleo klubos recept szerint. És mivel az aszalt nyers kenyér nagyon bejövős lett nálunk, hát csináltam ebből is egy újabbat, csak most alma helyett cukkinivel és hagymával. Az eredmény: aztaaaaa…. Ezt mindenkinek kötelező megcsinálnia!
Cukkinis, hagymás nyers kenyér Először egy kávédarálóban megőröltem 20 dkg lenmagot lisztszerűre. Majd aprítóban kábé 5 dkg magvat, nálam ez most mandula és tökmag keveréke volt. Összeöntöttem őket, 1 teáskanál só, 1 evőkanál útifűmaghéj, 1 evőkanál folyékony kókuszzsír ment bele. Majd 1 darab salátacukkinit és egy kis fej vöröshagymát pépesre turmixoltam, és hozzáöntöttem a száraz összetevőkhöz. Ne féljünk összepiszkítani a kezünket, ezt bizony össze kell gyúrni. Ha úgy látjuk, akkor még egy löttyintésnyi víz mehet bele, de ezzel óvatosan! Amikor összeállt, szép kis laposra formáztam, mintha húspogácsákat csinálnék, és mehetett az aszalóba kábé 3 órára.
És ha már nyers kenyér, akkor két nyers kenyérrevaló kencét is csináltam. Te jó ég, ezek az ízek! Az egyik piros lett – kápiapaprikával és paradicsommal, a másik pedig zöld – cukkinivel és medvehagymával.
Kenyérrevaló nyers kencék Piros: aprítóval egy marék mandulát összevágtam, közben egy kápiapaprikát, 4 szem koktélparadicsomot, 2 szem aszalt paradicsomot, sót összeturmixoltam, a végén belekevertem a mandulát.
Zöld: egy salátacukkinit egy pár levél medvehagymával és egy-két gerezd fokhagymával, sóval összeturmixoltam.
Halálosan egyszerűek, bárhogy variálhatóak, biztosan fogok még csinálni majd többfélét és hozom a receptet.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: