A kókuszzsír hihetetlen jó találmány, a legjobban azért szeretem használni, mert nincs szaga. Magyarul akár palacsintát, akár sült zöldséget csinálsz, nem kell utána ruhát cserélni és hajat mosni, valamint a konyhát napokig szellőztetni, mint a napraforgó olajban sült krumpli vagy palacsinta után.
A mai ebédet szintén nem találtam ki előre, lementem a boltba zöldségekért, és volt nagyon friss kelbimbó. Na most erre azt hiszem egy csomóan továbbgörgettek, megértelek benneteket, az emberek többsége rühelli az ízét. Én mégis azt mondom, adjatok neki egy esélyt, nem fogjátok megbánni. Aki pedig tényleg elképzelhetetlennek tartja, az a továbbiak folyamán helyettesítse fejben a kelbimbó szót bármi más zöldséggel, amit szeret.
Nem nagyon tudok más nevet ennek sem adni, mint zöldséges rakottas, a lényeg, hogy nem kell ezerféle edényt mosogatni, összeállítod, be a sütőbe és gyakorlatilag kész van. Én ma mindenképpen ki akartam próbálni a sült zellert, már csak azért is, mert egyszerűen amikor utánaolvastam, hogy a sült krumplit lehet helyettesíteni a sült zellerrel, nem hittem el. De tényleg. Hát gondoltam járjunk ennek utána, és teljesen elképedtem! Nem hogy helyettesíti a sült krumplit, személy szerint nekem még jobban is ízlik! Úgyhogy legközelebb brassóira fel, mert a sült krumpli már megvan hozzá!
A másik gondolat még a mai ebédhez, hogy én nem vagyok keményvonalas paleo-s, nyilván aki valamilyen betegség miatt kezdte, az nem kockáztat és kihagy tényleg egy csomó mindent. Nálam a paradicsom, néha a hüvelyesek vagy a sajt simán beleférnek. Változatosabb is tud lenni így a kaja, de azért egészséges is marad.
A rakottas felére karikáztam egy debrecenit, csak a férjem kedvéért, mert neki az étel nem étel hús nélkül. Hát most mit csináljak vele, férfiből van. A legjobb az volt, amikor anno a rizsfelfújtnál vagy az aranygaluskánál is megkérdezte, hogy „Jó ez, de hús van benne?”. Az anyukámmal ez rendszeres játékuk egymás közt, persze megeszi a húsmentest is, de a beszólás sosem marad el. Úgyhogy elébe megyek azzal, hogy ha csak egy szál debrecenit is, de valami húst rakok bele neki, aztán nem járhat a szája…
Zöldséges rakottas 2.
Egy répát lereszeltem egy tepsibe, kábé 10 szem kelbimbót megmostam, és félbe vágtam, majd két jó nagy marék fagyasztott vajbabot elrendeztem rajta. A fűszerezés só, őrölt római kömény, meg egy kis darabka gyömbér felszeletelve, megszórtam még egy marék szotyival (természetesen hántolttal), két kiskanál kókuszzsírt pötyögtettem rá meg úgy finoman meglocsoltam kókusztejjel. Nem kell, hogy belefulladjanak a zöldségek, csak legyen egy kis nedvesség, ami megpárolja őket. A felére rákarikáztam az egy szál debrecenit, és mehet a sütőbe 200 fokra, 30-40 perc. Fél óra után valószínűleg meg kell fordítani a kelbimbókat, mert nekem nem puhultak át. Az utolsó öt percre egy kis cheddar sajtot reszeltem rá, és kész is volt.
Sült zeller
Világ legegyszerűbb dolga, egy zellert felvágsz hasábokra, vagy kockára kinek-kinek ízlése szerint, majd kókuszzsírban kisütöd, mintha csak krumplit sütnél. Én egy kisebb edényben csináltam, kábé két evőkanál kókuszzsír elég volt bele, inkább több részletben sütöttem ki. A sütés után megmaradt zsírt nehogy kiöntsétek, mehet át egy kistálba, aztán be a hűtőbe, a következő főzésnél-sütésnél, amikor zsiradék kell, jól jöhet, az íze is finom zöldséges.
Tálaláskor tettem mellé egy jó nagy marék csírát is, mi nagyon szeretjük, ezt is ajánlom mindenkinek, baromi egészséges, jól mutat a tányéron, és kiegészít gyakorlatilag bármilyen ételt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: