Csütörtök van, vagyis kispéntek. Gondolatban már készülhetünk a hétvégi menüre, még időnk is van beszerezni hozzá mindent. Én ezt a múlt héten vasárnap sütöttem, szóval kipróbált recept. Amit jó tudni róla, nem kell sokat álldogálni a tűzhely mellett, lehet közben mást is csinálni, ami aranyat ér egy vasárnap délelőtt, maximum néha kell ránézni, meglocsolgatni, fordítgatni.
Először a husival kezdünk, mert annak azért kell 2-3 óra. Ez nálam most vadhús volt, ne kérdezzétek, hogy melyik része, előzmény itt: https://paleotunder.cafeblog.hu/2015/06/11/vadporkolt-paleos-korettel/ Ránézésre a gerinc melletti rész, de ugyebár ezt is helyettesíthetitek bármilyen egybesütésre alkalmas hússal, amit éppen a hentesnél kaptok.
A húst jól bemasszíroztam dijoni mustárral és vad fűszerekeverékkel, aztán hagytam állni egy órát. Addig három fej vöröshagymát megpucoltam és felvágtam nagyobb szeletekre.
Itt még volt időm megcsinálni gyorsan a paradicsomsalátát is: koktélparadicsomokat félbevágtam, a vöröshagymából kivettem egy keveset, apróbbra vágtam, összekevertem, 2 evőkanál málnaecettel meglocsoltam, ez mehet a hűtőbe, hadd érjenek az ízek.
A hagymákat szépen elrendeztem egy tepsiben, majd mehet rá a hús, mangalicazsírt és vajdarabkákat dobáltam bele, lefedtem és 180-200 fokon elkezdtem sütni. Nekem a hagyma rengeteg levet eresztett, amíg le volt fedve, de sebaj, azt is felhasználtam később. Kábé 1,5 órát hagytam párolódni, aztán levettem az alufóliát a tetejéről, és jöhetett a sütés. Na, itt még elment megint egy 1,5 óra, kábé félóránként lehet locsolgatni a levével, meg fordítgatni, hogy minden oldala szép ropogós legyen.
A végén leöntöttem róla a levet, ami maradt, szűrőn át, tehát a hagymadarabok nélkül, és ezt egy fél teáskanál konjac liszttel besűrítettem. A paleosok ismerik ezt a csodalisztet, szószokat, pudingot lehet vele csinálni, hőre sűrít, és mivel nekem a húslé amúgy is forró volt, csak egy tálban elkevertem, és pár perc múlva szósz lett belőle.
Az őszi zöldségek menet közben kerültek be a sütőbe, a hús sült felül, a zöldségek alul kábé egy bő órát. Édesburgonyát, sárgarépát és sütőtököt vágtam megközelítőleg azonos nagyságú darabokra. Beletettem egy mély tálba és megöntöztem kókuszzsírral és sóval. Jól átkevertem, hogy mindenhova jusson, majd szépen elrendeztem egy lapos tepsin, sütőpapíron. Rozmaringágról letépkedtem a leveleit, és azzal megszórtam.
A rozmaringhoz még egy gondolat: nekem vannak lefagyasztva a hűtőben egy zacskóban fűszernövények. Aki nem olyan szerencsés, hogy házban lakjon és mondjuk legyen szép konyhakertje, az így tud mégis „élő” fűszernövényeket az ételbe csempészni. Szépen konyhakészen, megmosva lefagyasztod, ilyenkor meg elő és már mehet is az ételbe, ételre.
A végeredmény hadd ne mondjam… Elképesztő lett. A hús omlós, a sült hagyma édes és puha, a zöldségek pikánsak, és a szósz tette fel a koronát minderre. Bátran ajánlom, próbáljátok ki, igazi ünnepi ebédnek való, és még csak melózni sem kell vele sokat…