PaleoTündér

3 gyors paleo édesség

Egy válogatást hoztam most nektek, az elmúlt egy hét alatt ezeket az édességeket csináltam magunknak. Van benne hűsítő gyümölcsleves – erről az őszibaracklevesről egyszerűen nem tudok lekattanni, most éppen édes paleo túrógombócot tettem bele levesbetétként a csokiforgács mellé.

Aztán kipróbáltam a paleo tejbegrízt, roppant gyorsan megvan, 4 hozzávalós, bár őszintén szólva én itt húztam meg a határt. FÉRJnek ízlett, én viszont azt mondtam, hogy nekem az „anyu-ízű” tejbegríz marad az igazi, úgyhogy ha már nagyon kívánom, akkor anyukámat fogom megkérni, Isten áldja a kezét, hogy csináljon nekem hagyományos, anyu ízű tejbegrízt és kész. Ennél nem érem be pótlékkal vagy helyettesítővel.

A harmadik pedig egy cupcake: feküdjünk rá a nagy őszibarack szezonra, és jól tömködjük meg mézédes barackkal a muffin tetejét, majd egy csokis habbal koronázzuk meg…

Hűsítő őszibarackleves, paleo túrógombóccal
A barackokat szeletelve a botmixerbe dobom, összeturmixolom, és egy doboz Cocomast hozzákeverek. Mehet be a hűtőbe. Közben egy kis doboz ToTu-t elkeverek kábé egy evőkanál krémes ToTu-val, ízesítem vaníliakivonattal, bio citromlével és cukorhelyettesítővel, majd annyi szezámpelyhet tettem hozzá, hogy kicsit összefogja a keveréket. Kézzel gombócot, vagy evőkanállal galuskákat formázunk belőle és tálalás előtt még picit a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Paleo tejbegríz

Hozzávalók: 5 dl kókusztej/mandulatej, 30 gramm kókuszliszt, 4 gramm konjac liszt, 1 evőkanál cukorhelyettesítő. A száraz összetevőket összekevertem, majd a tejjel felöntve állandó kevergetés mellett besűrítettem pár perc alatt. A tetejére cukrozatlan kakaópor és cukorhelyettesítő keverékét szórtam.

Barackos paleo cupcake
2 dl Szafi süteménylisztet, 2 dl darált mandulával összekevertem, került bele egy tojás és kb. 2,5 dl víz, 20 percet pihentettem, majd muffinformába kanalaztam a tésztát, előtte a kis mélyedéseket kókuszzsírral picit kikentem. Nekem ez 7 db lett ebből a mennyiségből. A tetejükbe belenyomkodtam darabolt őszibarackot, jó sokat, mert úgy lesz isteni. 180 fokon 30-40 perc alatt megsütöttem.

Amíg sült, megcsináltam a habot a tetejére: 1 doboz Cocomast habverővel felvertem, a végén tettem bele kábé két teáskanál bio cukrozatlan kakaóport és kábé 2 teáskanál cukorhelyettesítőt, de ezt az ízlésetekre bízom.

A muffint hagyjátok kihűlni, ne tegyétek rá a habot, míg meleg, mert le fog folyni, a legjobb közvetlenül a tálalás előtt ráhalmozni.

 

Édesség

Bepillantás egy ideális paleo hűtőbe és kamrába

Mindenki szeret egy kicsit kukkolni és volt is már egy ilyen összegzésem, de azóta ugye a tapasztalatok felülírták az akkori állapotokat, úgyhogy nekiveselkedtem újra, benéztem a hűtőmbe és a kamrámba, és csináltam egy újabb, bővített listát, egy lehetséges megoldást arról, hogy minek kéne lennie egy paleos hűtőben és kamrában.

Hangsúlyozom, ez egy ideális állapot, tehát nekem sincs mindig minden a felsorolt tételekből a konyhámban, csak sorvezetőnek szánnám, hogy mire kell lecserélnie egy paleosnak az otthoni cuccokat. Csillaggal viszont megjelöltem azokat, amikre ügyeljetek, hogy mindig legyen otthon, mert azzal prímán átvészelhetők azok a napok, amikor állatira nincs az embernek ideje/kedve bevásárolni, viszont nem óhajt éhen halni.

Mélyhűtő:
– többféle hús konyhakészre (nálam ez amúgy is meg szokott lenni, úgyhogy innen nem szórtam ki semmit, ezt nagyjából két – háromhetente újratöltöm a fogyasztás függvényében) – csirkemell, pulykamell mindig van, általában egészben, aztán majd én csíkozom fel, vagy vágom akkorára amekkorára éppen szükségem van, oldalas, karaj, hal, stb. Paleo virsli és debreceni mindenképpen, szintén sosem tudhatom, hogy mit kell vele felturbózni.
– fagyasztott zöldségek – brokkoli, karfiol, zöldségmix (Iglo Mediterranean), spenót, tavasszal teszek el mindig spárgát, medvehagymát, angol szárzellert, ez egész télen kitart, megkönnyíti a dolgunkat, hétvégén rászánjuk azt a fél/egy órát, és télen hálásak leszünk magunknak, amikor gyorsan elő kell rántani valamit a hűtőből. Nálam a hüvelyesek alkalmanként beleférnek a paleo-ba, szóval vajbab, zöldborsó, kukorica, de aki keményvonalas, annak ez nem ajánlott.
– fagyasztott gyümölcs – meggy, málna, erdei mix
– pékáru* – amikor kenyeret sütök, akkor mindig lefagyasztom felszeletelve, ha előveszitek kábé fél óra alatt kienged, és olyan mintha most csináltad volna, szintén időspóroló, ha előre tudsz gondolkodni.

Hűtő:
– mangalicazsír, vaj
– mandulatej/kókusztej, Cocomas (kókusztejszín) – 1-1 dobozzal, aztán majd meglátjátok, hogy milyen gyakran kell pótolni, mennyiszer használjátok. Nekem nyáron több doboz Cocomas van itthon, fagyihoz, gyümölcsleveshez, sütikhez tejszínhabként.
– kis darabka sajt – parmezán engedélyezett, én ebben is kompromisszumos vagyok, nekem a cheddar még belefér alkalmanként. Van, amikor a cheddart is lefagyasztom adagonként, ha például valamilyen rakottast csinálok, a főzés elején kiveszem, aztán amikor rá kell olvasztani a tetejére, már tökéletes állapotban is van.
– házi tartósítószermentes kolbász, szalonna*
– tojás*
– friss zöldségek* (hagyma, cukkini, gomba, paprika, paradicsom, stb.) – ezeket azért hetente fogod tölteni
– savanyú káposzta – próbáljunk meg ne boltit beszerezni, mert az cukorral, édesítővel lehet tele.

Kamra:
– csoki, édes nasi* (nálam ez központi kérdés, természetesen a paleo változat játszik)
– szálas tea/gyógytea
– kapszulás kávé – (a reggeli tejeskávémról nem mondok le, nekünk kapszulás gépünk van, azért írtam a kapszulás kávét, de persze ez lehet sima kávé is, csak a 3in1 típusúakat kerüljétek, mert abban rengeteg hozzáadott cukor van)
– olívabogyó, tonhal olívaolajban*
– paleolaj, tökmagolaj, olívaolaj, kókuszzsír
– ecet (bio almaecet kenyérsütéshez), bio citromlé
– paleo tészta (kezdésnek egy csomag levesbetétnek, én ezt négy alkalommal alatt használtam el, plusz egy csomag egyéb, mondjuk orsótészta)
– aszalt gyümölcs nasinak, vagy sütibe
– magok* (szotyi, szezámmag, tökmag)
– fűszerek (lestyán, tárkony, koriander, garam masala, stb., csak bátran!)
– 1:4 cukorhelyettesítő a cukor helyett*
– útifűmaghéj, chia mag, tápiókakeményítő, szezámpehely, szódabikarbóna (kenyérsütéshez)
– szezámliszt, nyílgyökérliszt, Szafi Fitt süteményliszt

A hosszú lista ne vegye el a kedveteket, ha jobban megnézitek nagy része biztosan nálatok is fellelhető, a speciális dolgokba meg igen, az elején be kell fektetni, de utána már sokkal könnyebb lesz. Ráadásul 1-2 hónap után az agyatok is átáll a másféle vásárlásra. És még egyszer elmondom egy ideális konyhában van csak mindig mindenből, ez most egy bővített lista, de mindenki úgyis maga találja meg a számára ideális összeállítást.

1

Paleo kakaós csiga

Ki ne szeretné a kakaós csigát, és az a jó hír, hogy már ebből is létezik paleo verzió. Nekem kapcsolódik hozzá rossz hírem is, de ez biztosan ízlés dolga. Nekem túl kókuszos lett a végeredmény, az alapnak használt süteményliszt íze miatt. FÉRJ-nek viszont nagyon ízlett, kábé az egész tállal meg tudta volna enni egyszerre, úgyhogy ez azért siker.

A másik pedig, hogy a képen is láthatjátok, hogy pont nem csiga kinézete van. Ez most ismét egy káromkodós sütésnek sikerült, mert amikor szépen hajtogattam volna csiga formára akkor törött mint a franc. Ennek okát én abban láttam, hogy az előírt folyadék több lehetett, azért nem állt össze szép rugalmasra a tészta, szóval ha azt óvatosan adagoljátok hozzá, akkor akár még szép előírásszerű csigaformát is kaphattok. Kedvemet nem vette el, biztosan máskor is megcsinálom, csak majd akkor óvatosabb leszek…

Egy tárkonyos csirkelevest csináltam előtte, ahhoz kitűnő másodiknak hétköznapra, ráadásul ezt mindig két napra csinálom, úgyhogy 1 napi főzést meg is lehet spórolni vele.

Paleo kakaós csiga
Hozzávalók: 100 gramm Szafi süteményliszt, 3 gramm útifűmag liszt, 40 gramm kókuszolaj, 2 nagy tojás fehérje, 80 gramm víz. Ezt összekevertem, és addig hagytam pihenni, amíg a tölteléket össze nem állítottam: 2 tk. bio kakaópor, 1 tk. 1:4-es cukorhelyettesítő, 10 tk. Cocomas. A tésztát ki kell nyújtani, megkenni a töltelékkel, feltekerni és felvágni csigákra. 175 fokon, kábé 30 perc alatt kész, és ebből így 7 kis darab lesz.

Persze én élből dupla adagot csináltam, két főnek két napra kell is annyi. Egyébként pedig a krém, amivel megkenjük sütés nélkül is príma ötlet, akár pohárkrémnek, akár tortát – sütit megkenni…

 

20150701Kakaóscsiga

Laktató, paleo egytálétel

A hagyományos konyhámban anno gyakran csináltam egy gyuvecs-szerű egytálételt, bár sok köze nem volt a gyuvecshez, csak mi hívtuk így az itthoni szlengben… Az ugye nagyjából a lecsó és a rizses hús keveréke, nálunk pedig inkább olyan paprikás krumpli tarhonyával, virslivel, kolbásszal megoldás volt, csak hát ezt hosszú lett volna így kimondani állandóan… Na hát ezt a „hamis gyuvecset” gondoltam én paleosítani… Így még kevesebb köze lett az eredeti gyuvecshez, úgyhogy tekintsünk is el ettől a névtől…

Laktató, paleo egytálétel
Egy vöröshagymát apróra vágtam és kókuszzsíron megfuttattam. Kis pirospaprikát szórtam rá, felengedtem vízzel, majd beletettem egy felkockázott cukkinit és egy édesburgonyát. Sóztam, borsoztam, fokhagyma ment még bele. Ezzel 10 percig forrt, majd 2-3 marék paleo orsó tésztát szórtam hozzá (sajnos paleo tarhonya még nem létezik, bár én vevő lennék rá, innen üzenem a paleo tésztagyártóknak, ha piaci rést keresnének). Újabb 5 perc forrás után karikára vágott tartósítószermentes virsli került még bele. Azzal még öt perc, és kész is. Akkor jó, ha már a tészta is megszívta magát és olyan szaftos egytálételnek tűnik…

20150702Gyuvecs

Univerzális 2+1 összetevős paleo fagyivariációk

Univerzális, mert ha nem fagyasztod le, csak behűtöd, isteni krémes gyümölcsleves lesz belőle, kábé 5 perc munkával. 2+1 összetevős, mert a most kapható gyümölcsök már olyan édesek, hogy mindenféle cukorhelyettesítőt ki lehet hagyni, így gyakorlatilag gyümölcsből és 1 doboz Cocomasból (kókusztejszínből) kész, a paleo csokoládé csak ráadás benne.

Amiket most készítettem: málnából paleo csokoládédarabokkal, sárgadinnyéből, és mézédes őszibarackból szintén csokoládéval. Mindössze egy botmixer kell hozzá, és kész is a legmenőbb nyári leves és édesség.

A gyümölcsöt botmixerrel összetöröd és annyi Cocomast teszel bele, hogy jó krémes legyen, ezt már elég csak belekeverni kanállal. A végén paleo csokoládéforgácsot szórok bele, mert úgy az igazi…

Az IKEÁ-ban lehet kapni ilyen cuki kis formákat, amikbe beleöntöd, beleszúrod a pálcikákat, és pár órás fagyasztás után remek kis pálcikás fagyi lesz belőle. De egyébként engem az sem tartott vissza, amíg nem volt ilyen formám, egyszerű műanyag dobozban fagyasztottam le.

 

20150705Fagyi

Nyár ízű paleo töltött tök

Hétvége előtt a piacon nem tudtam ellenállni a zsenge töknek, úgyhogy vettem egyet, de úgy, hogy még lövésem sem volt mit csinálok belőle… Aztán kicsit ötletelésre hívtam gasztroblogger társaimat, és végülis összegyúrva a tippeket ez kerekedett ki belőle.

Az ötletekre azért volt szükségem, mert a paleo előtt nem csináltam még töltött tököt, magam sem tudom miért. Valami rémlik, hogy egyetlen egyszer megpróbálkoztam vele, és talán kemény maradt a tök, vagy valami ilyesmi lett a vége. Na de most… Olyan igazi nyár ízű étel lett belőle, ebben a nagy melegben jolly jokerként ránthatjuk elő a tarsolyból, ha nincs ötletünk, hogy mit főzzünk.

Paleo töltött tök
Tehát egy szép zsenge tököt kettévágtam, meghámoztam, megmostam, és kiszedtem kanállal a belsejét. Beletettem egy tepsibe, aztán csak így natúr 200 fokon 25-30 percet elősütöttem egy kis vízzel alatta, nehogy megint úgy járjak, hogy kemény maradjon. Addig közben összekevertem a tölteléket: csirke csíkok (darált hússal akartam, csak éppen nem volt itthon), egy cukkini kockára vágva, egy vöröshagyma apróra vágva, pár szem koktélparadicsom, fokhagyma, 1 tojás, darált dió érzésre (bátran, mert nem lehet érezni a végén az ízét, csak valamennyire összefogja a cuccot nekünk, darált mandulával simán helyettesíthető), metélőhagyma, só, őrölt koriander és cayenne bors ízlés szerint. Ezt szépen belekanalaztam a tökbe, és még egy 30 percre mehetett vissza a sütőbe. Az utolsó öt percben parmezánt reszeltem a tetejére.

 

20150704Töltött tök2

10+1 jótanács – kezdő paleosoknak

Mivel többen megtaláltatok, hogy hogyan is kezdjetek neki a paleozásnak, gondoltam jól jön egy kis összefoglaló. Ezeket inkább jótanácsoknak mondanám, az elmúlt fél év tapasztalatai alapján. Nem vagyok paleo szakértő, ezt vegyétek figyelembe, átlagos háztartást paleosítotttam.

1. Én azzal kezdtem – és ezt tanácsolom mindenkinek – bármennyire is fáj, vizsgáljátok felül a hűtőtöket és a kamrák polcait. Ezzel kezdjetek. Mindent, de mindent vágjatok ki a kukába, ami rejtett cukrot tartalmaz. Igen, a szívetek fog vérezni, de amikor kirakjátok egymás mellé, hogy mikben is van cukor, az megdöbbentő lesz. Mert olyanokban is, amikre egy épeszű azt gondolja, hogy mi az istent keres benne cukor? Például ketchup, vagy én a bolti vödrös savanyúsággal voltam így… (Azóta csak a piacon a bácsitól veszek egy – egy marék savanyúságot. Amikor megkérdeztem tőle, hogy ugye nincs benne cukor, akkor kábé úgy nézett rám, mint egy idiótára, szóval gondoltam, na ez az én emberem…)

2. Már rögtön az elején két dologról gondoskodjatok: paleo édesség és paleo sós nasi. Megmondom miért. Ezen nagyon hamar el lehet vérezni, amikor rájön az emberre a rágcsálhatnék. És ugye nincs se chips, se tábla csoki… Tehát, egy zacskó paleo drazsé – ami végülis aszalt gyümölcs csokiba mártva, vagy sós rágcsának magvak például natúr földimogyoró, hántolt szotyi, tökmag.

3. Feleslegesnek mondanám, hogy mindenféle liszteket összevegyünk az elején. Majdnem biztos, hogy a recepteket utána kezded el bújni, és beleölsz egy csomó pénzt olyan lisztekbe, amit nem is tudod, hogy elhasználod-e valaha. Szóval én azt javasolnám, hogy az elején lisztkeverékeket vegyetek. Olyanokat, amiket tudod, hogy esztek – gondolok itt palacsintára, nokedlire, ropogós kérgű cipóra. Ma már ezekhez külön száraz lisztkeverékeket lehet kapni, sokkal gazdaságosabb, mintha eszetlenül megvesz az ember 3-4 féle maglisztet, aztán majd csak elfogy valamire. Ja, és van még sütő- és süteményliszt is, külön a sós- és az édes sütikhez.

4. Költségek. Fontos erről is beszélnünk, bár leírtam már egyszer – kétszer. Az elején biztos, hogy egy nagyobb összeg lesz átállni, ez tény. Viszont utána már nem költesz többet, mint egyébként, csak átpontozódik, hogy mire és hol hagyod a pénzed. Gondolok itt arra, hogy egy paleo vagy bioboltban fogsz hagyni nagyobb összeget, nem egy multinál mint eddig. Egy barátnőm mondta, hogy ma már, ha bemegy egy ilyen hipermarketbe, üresnek látja, és milyen igaza van, mert számunkra ott már csak egyáltalán nem vonzó cuccok lesznek. Én is ma már csak zöldség – gyümölcsért megyek be oda, ha éppen a piacra nem jutok el…

5. Ehhez kapcsolódik még, hogy szkeptikus nézéseket szoktam kapni, hogy miről beszélek én, hogy nem kerül annyiba, amikor egy liter tehéntejhez képest egy liter magtej mennyibe kerül. Igen, csak azt felejti el mindenki, hogy ezekből nem is eszel – iszol annyit. Például a paleo mazsolás csokis drazsé is drágább mint a sima kakaómasszából készült drazsé, de míg az utóbbiból gyakorlatilag egy ültő helyedben két zacskóval be tudsz vágni, az előbbiből elég négy szem, hogy elvegye a csokiéhségedet. És nem, nem azért, mert meg kell állítsd magad, hogy többet nem ehetek belőle, egyszerűen azért, mert nem kívánsz többet.

6. Ha megemlíted valakinek, hogy paleoztok, akkor viccesek szoktak lenni a szánakozó tekintetek, amikből olvasható, hogy „Na a szerencsétlenek, ezek sem esznek már egy jót…” Tévedés. Konkrétan édességeket szerintem életünkben nem ettünk annyit, mint mostanában, ilyen piskóta, olyan torta, stb. És mindezt este tízkor is akár, lelkiismeretfurdalás nélkül. Vagy mondjuk kacsazsíros kenyér. Vagy vadpörkölt. Hadd ne soroljam… És a válasz tök egyszerű: olyan ételeket eszünk, amiktől szép egyenletes a vércukor szinted, és nem leng ki a francba egy – egy étkezés után, aztán 1 óra múlva meg nem leszel farkaséhes ugyanezen okok miatt.

7. Idő. Ez a másik, amit gyakran hallok. Ezt mindenhol cáfolom, mert nem töltesz több időt a konyhában, mint a hagyományos háztartással. De tényleg, ezt higgyétek el nekem. Igen, a kenyeret te sütöd, de őszintén szólva, ezt hétvégén simán meg lehet tenni, utána meg lefagyasztod szeletekre vágva és egész héten abból tudtok gazdálkodni. Ráadásul a kenyérsütés sem több mint 20 perc, amíg összekavarod a hozzávalókat.

8. Mi nem egészségügyi okokból kezdtünk bele, Istennek legyen hála! Tehát a miénk nem egy szigorúan vett diéta, ahol minden falatra figyelni kell. Ebből a szempontból szerencsések vagyunk, mert nekünk bele – belefér ha néha kilengünk egy kerti party miatt, vagy például egy barátos – barátnős kávézás miatt. A kilengést itt a krumplisaláta vagy a tehéntejből készült latte machiato jelenti. Nálunk igazából úgy működött, hogy eddig 95%-ban ettünk össze mindenfélét és 5% volt az egészséges, de most ez az arány megváltozott.

9. Kábé 2-3 hónap alatt ment le rólunk fejenként 8-10 kiló. Azon túl, hogy általában azzal állítottak meg, hogy úristen, beteg vagy?, szeretném elmondani, hogy a szervezeted tudja, hogy mi a neked megfelelő testsúly. Gyakorlatilag a testsúlyunk hónapok óta megállt, abban a pillanatban, amikor lement róla az a mennyiség, amit feleslegesen cipeltünk. Mondjuk az mindenkinél kiveri a biztosítékot, hogy ezt ráadásul mindenféle mozgás nélkül sikerült abszolválni, csak étkezéssel.

10. Helyettesítők. Túró helyett ToTu, tejföl helyett krémes ToTu, tehéntej helyett magtejek, tejszín helyett Cocomas (kókusztejszín)… És még sorolhatnám. Ezt mindenki maga tudja, hogy úgy egyébként miket használt, de gyakorlatilag minden ételből lehet egészséges – paleo verziót csinálni…

+1. Mindig legyen otthon tehát – a paleo sós és édes nasikon túl –
• tojás,
• szalámik minden mennyiségben (kerüljük a bolti nitrites szemeteket, inkább házi vagy tartósítószermentes verziókban gondolkodjunk),
• zöldségek (dolgunkat megkönnyítendő fagyasztott verzióban is, hogy elő tudjuk kapni ha kell),
• gyümölcsök (a keményvonalas paleosok azt mondják, hogy ez is csak módjával, nálunk ez jöhet minden mennyiségben),
• hús – konyhakészen, fagyasztva, minden amit szerettek: hal, csirke, pulyka, sertés, marha…

Dióhéjban ennyi, remélem tudtam segíteni egy pár tanáccsal és megadja a kezdő lökést annak, aki még csak gondolkodik az életmódváltáson. Én biztatok és virtuálisan támogatok mindenkit, nekünk csak jót hozott ez az életünkbe…

 

1

Meggyes könnyű paleo piskóta – naná hogy csokival

Újabb ebédötlet hétköznapra: leves és egy könnyű meggyes piskóta, az elmaradhatatlan csokival. Ez a leves a paleo étkezésben megengedőnek minősül, a hüvelyesek miatt, de én nem szívesen mondok le róla, mert szeretem minden formában. Tehát aki nagyon kőkeményen paleozik, az használjon olyan alapanyagokat, amik neki beleférnek.

Megengedő leves

Kókuszzsíron megfuttattam egy feldarabolt hagymát, két karikára vágott sárgarépát és egy feldarabolt zöld kaliforniai paprikát. Pirospaprikát szórtam rá, majd felengedtem vízzel, végül egy-egy marékkal szórtam bele zöldborsót, zöldbabot, kelbimbót és kukoricát. Igen, ennek egészen Kertész leves kinézete van… Fűszerek ízlés szerint: só, római kömény, koriander, metélőhagyma. Forrástól számított 10 perc múlva egy marék paleo orsótészta ment bele, innen még 10 perc és kész.

Meggyes könnyű paleo piskóta

Hozzávalók: 210 gramm Szafi Fitt Paleo süteményliszt, 6 tojás, 35 gramm kókuszolaj, 0,8 dl víz. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk. A lisztet, a tojássárgákat, a folyékony kókuszolajat és a vizet keverjük ki a kemény hab felével, majd a hab másik felét is keverjük hozzá, de azt már óvatosan. Ugyanilyen óvatosan keverjük hozzá a megmosott, kimagozott meggyet. Nem írok mennyiséget, abszolút látni fogjátok, hogy mennyi gyümölcsöt vesz fel a piskóta, illetve, hogy mennyire szeretitek gyümölcsösen. 180 fokon kábé 40 perc alatt készre sütjük. Amikor kivettem, rácson kihűtöttem, majd csokoládét csorgattam a tetejére. (Kábé egy fél tábla paleo étcsokoládé kis löttyintésnyi kókusztejjel és két teáskanál kókuszzsírral folyékony állagúra felmelegítve.)

 

20150625Meggyes

Kényeztető paleo málnakrémleves

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy attól még, hogy paleozunk, nem kell lemondanunk az ízekről, a kényeztetésről… Málnaszezon van, megint csináltam egy adag házi málnafagyit csokoládéval, (a receptjét keressétek az oldalamon), és mivel még maradt málnám, csináltam egy sűrű, ízes málnakrémlevest, kábé 5 perc alatt.

Málnakrémleves
3 doboz málnát (125 grammosak voltak) megmostam, és mellé egy fél almát. Ez egyébként elhagyható, én is csak azért tettem bele, hogy gazdagítsam az ízeket. Nem volt nagyon édes most ez a málna, úgyhogy két teáskanál 1:4-es cukorhelyettesítő került még bele. Botmixer elő, összepürésítettem, aztán pedig egy kis doboz Cocomast hozzákevertem.

Betettem a hűtőbe kábé egy fél órára, hidegen az igazi. Amit a képen láttok mellette, az egy édes kenyér, őzgerinc formában sütöttem le, nem most, így a fagyasztóból került a leves mellé, természetesen kiengedve. Ha lett volna itthon ToTu-m, akkor biztosan valami kis édes túrógombócos megoldásban gondolkodtam volna levesbetétként, de majd legközelebb…

 

20150628Málnaleves

Újabb paleo rakottas erős keleti fűszerezéssel

Új ételötletnek álcázott hűtős készletkisöprés volt soron. És szerencsére ismét remek egybe-rakottas lett belőle. Még mindig a marokkói fűszerkeverék hatása alatt vagyok, úgyhogy megint ez lett a fő fűszer benne, de használtam mellé még egyéb erős fűszereket is, friss gyömbért, curryt. Ma már elég sokféle fűszerkeveréket lehet kapni főleg bioboltokban, úgyhogy bátran helyettesítsétek a marokkóit garam masalával is akár… Tök egzotikus lesz tőle az étel! Így nyáron, amikor éppen nem nyaraltok, akkor is elhozhatjátok a messzi földrészek ízvilágát otthonra.

Fűszeres zöldséges rakottas
Jól tesszük, ha önmagában nem erőteljes ízű zöldségeket választunk, a fűszerezés ugyanis mindent visz. A rakottas rétegei a következők voltak: édesburgonya karikákra vágva – sózva – friss gyömbér felkarikázva, cukkini karikák – só – curry, gomba darabolva (ennek előtte picit kipároltam a levét kis sóval, fokhagymával), pulykahús csíkok marokkói fűszerkeverékkel megszórva, 1 sárga kaliforniai paprika feldarabolva és sok hagyma a tetejére. A végén még egy kis cheddar sajtot olvasztottam rá (a képen a sajt előtti és utáni állapot). 200 fokon a sütőben nagyjából 1 óra alatt megvan.

Szeretem az ilyen rakottasokat, mert egy edényben piszkolunk, nem kell sokat mosogatni utána, ráadásul bármilyen zöldséget bele tudunk vágni, így készletkisöprésre teljesen alkalmas, és hát az sem utolsó szempont, hogy az összeállítással van dolgunk, kábé 20 perc, aztán amíg sül, csinálhatjuk a dolgunkat… Ez meg háziasszonyoknak, dolgozó nőknek maga a megfizethetetlen kategória!

 

20150623Rakott

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!