Két típus létezik: van, aki csak úgy tud főzni, hogy minden gramm és deciliter le van írva, pontos utasításokkal, és van, aki szereti nagyvonalúan kezelni ezeket és „gondolomformán” készít el ételeket. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak ez két kategória.
Így most inkább a második csoport figyelmét kérem, illetve azokét az elsőből, akik bátornak vallják magukat, nem fogják megbánni. Újabb paleo kenyér receptet kaptam, de agyvérzést kapnának a recepttől azok, akiknek pontos arányok kellenének…
Jöjjenek a részletek: tehát a hozzávalók – tojás, zsiradék, őrölt magok, paleo lisztek, só, szódabikarbóna. Ez így a recept, és akkor lépésenként a teendőnk a következő. Én általában 4 tojásból csinálom, ez kettőnknek egész hétre elegendő kenyeret jelent.
1. Felverem a négy tojást, kicsit megsózom.
2. A négy tojáshoz körülbelül 2 marék valamilyen magot megdarálok kávédarálóval. Ez az egyik pozitív oldala ennek a receptnek, bármit használhatsz. Csináltam már mogyorósat (sótlan mogyoróból), kesudiósat, mandulásat, diósat, szotyisat, tökmagosat, vagy éppen ezek keverékét.
3. Folyékony kókuszzsírból annyi evőkanállal tettem hozzá, amennyi tojást használok (jelen esetben 4).
4. Majd előveszem az aktuálisan éppen otthon lévő maglisztjeimet, és elkezdem evőkanalanként hozzákeverni. Hogy mégis kedvezzek azoknak, akiknek kell az iránymutatás – 4 tojáshoz nagyjából 12 evőkanál liszt mehet. De ezt menet közben látjátok, amikor az állaga már nem annyira folyós, de még nem is áll össze gyúrhatóra. Valahol a kettő között, a formába majd önthető legyen, ez a lényeg. Nekem még két ugyanolyan kenyér nem sikerült, de mindegyik nagyon finom lett, talán az a legjobb, ha többféle lisztet használunk. Nekem ami bejött, a szezámliszt – szezámpehely – zöldbanánliszt kombó. Annyit tartottam szem előtt, hogy nekem a szezámliszt nem teng túl benne általában, mert attól megkeseredhet a kenyér.
5. A végén még hozzákeverek egy kis szódabikarbónát, vagy sütőport. (Sütőporból nagyjából egy fél csomagot használtam, a szódabikarbónát meg csak úgy érzésre szórtam.)
6. Formába öntöm, majd mehet be 200 fokra kábé 40 percre.
És ugye ez egy alaprecept, bátran lehet fűszerezni, vagy akár aszalt paradicsomot, olajbogyó darabokat beletenni. Kívánom, hogy legyetek bátrak, nagyon jó dolog fog kisülni belőle…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: