PaleoTündér

Citromos – kapros hal cukkiniágyon

Mondjuk az tény, hogy ehhez az ételhez előre kell gondolkodni, inkább úgy mondom, hogy bevásárolni. Legalábbis azoknak, akik vidéken élnek, és csak úgy nem tudnak beugrani az Ikeába. Viszont azért mutatom meg, mert nekem nagyon jól jött az egyik hétköznap este, hogy volt ilyen otthon, mert elég gyorsan, tempósan, állati finom és mutatós vacsorát készítettem belőle.

Tehát amikor egyáltalán nem rendszeresen, de néha fellátogatunk az Ikeába, akkor az élelmiszeres részen mindig veszek citromos kapros szószt. Mondjuk két zacskóval. Csak hogy legyen otthon. Alapvetően ugye ez azért nem számít paleosnak, ha nagyon szigorúak vagyunk, mert feldolgozott élelmiszer és azért ezt illik nekünk kerülni. De rólam tudjátok, hogy annyira nem vagyok keményvonalas és egyszer – egyszer szerintem igenis belefér ez is.

Pláne ne emlegessük egy lapon a „zacskós” cuccokkal, amiknek – bárki bármit mond – tök ugyanolyan íze van. Mindnek.

Citromos – kapros hal cukkiniágyon

Két kis méretű salátacukkinit felkarikáztam és szépen elrendezgettem egy piteformában, kicsit megsóztam és egy jó 10 percre elősütöttem 200 fokon. Addig a halat (ami most jelen esetben nekem egy tengeri hal volt, steak formájú, tehát elég vastag szelet) nagyobb darabokra, falatokra vágtam. A fagyból vettem elő még egy fél órával korábban, amikor hazaértünk, addig pont megolvad annyira, hogy viszi a kés. Cukkinit kivettem a sütőből, hal falatkákat rárendezgettem és nyakon öntöttem ezzel a citromos – kapros ikeás szósszal. Vissza a sütőbe, fél óra 200 fokon.

Amíg elkészült, egy édesburgonyát karikákra vágtam és kókuszzsíron kisütöttem. Ez remekül működik zellerrel is, ha éppen az van otthon. Tökéletes sült krumpli helyettesítő lehet.

20151104Citromoshal

Kakaós csiga helyett paleo csokis táska

Végre volt időm kipróbálni a Szafi nyújtható kelt tészta helyettesítő lisztkeveréket. Hát ugye én bevallottan csokifüggő vagyok, úgyhogy egy kakaós csigát céloztam meg, aztán a sütés után inkább csokis táskának neveztem el, alant jön a történet.

Azért azt lássuk be, hogy a paleozásnál az egyik veszteség, hogy nem lehet enni jó kis élesztős kelt tésztákat. Túrós batyut. Lekváros buktát. Kakaós csigát. Hát most a fáma szerint már lehet, mégpedig a Szafi kelt tésztás keverékkel. Nagy reményekkel vágtam bele, mivel szeretem a többi lisztkeverékét is, gondoltam nem csalódhatok.

És tulajdonképpen nem is csalódtam, csak nem egészen úgy alakult a dolog, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Hozzávalók kimér, összekever. Tészta összeáll, szépen, ahogy kell. Kinyújtom két szilikonos sütőpapír között, ahogy kell. Megkenem a töltelékkel, és ekkor jött a probléma. Amikor szerettem volna felhengergetni, törött. De nem kicsit. El tudjátok képzelni, hogy mekkora maszatot lehet csinálni, amikor a töltelékes tésztát fel akarod gurigatni, de nem megy.

Úgyhogy ezt a részét fel is adtam, és gurigatás helyett inkább egymásra lapogattam, fel meg már nem is vágtam csigának, hanem egybe megsütöttem, olyan volt mint egy nagy táska. Gondoltam az ízére a kinézete hála Istennek úgysincs hatással. És tényleg. Csigának nem csiga, viszont olyan finom volt, hogy én ezt bizony beépítem a receptjeim közé.

Egyébként lehet, hogy a hiba az én készülékemben van, bár mindent a recept szerinti mennyiségekkel csináltam, próbálkozok majd még, mert a gondolataim már szárnyalnak, hogy legközelebb milyen töltelékkel fogom megcsinálni. Addigra lehet hogy majd kitalálok valamit a formára is…

Paleo csokis táska
115 gramm Szafi nyújtható kelt tészta lisztkeveréket 70 gramm Cocomas-szal, 60 gramm vízzel és 25 gramm kókuszolajjal összekevertem, kézzel összegyúrtam. Két szilikonos sütőpapír között kinyújtottam, majd megkentem a maradék Cocomas, kakaópor és cukorhelyettesítő keverékével. Aki fel tudja tekerni, az tekerje, és felvághatja csigákra, én ugye összelapogattam kábé háromba, és egybe sütöttem meg. 200 fokon kábé fél óra alatt kész. Várjuk meg míg kihűl, akkor lesz a legfinomabb!

Kis dobozos Cocomas-t használtam, úgyhogy ha kiméritek a 70 grammot a tésztához, a maradék pont elegendő lesz a töltelékhez. A kakaópor és a cukorhelyettesítő aránya egyéni ízlésre van bízva, szabad menet közben kóstolgatni…

20151107Kakaóscsiga

Paleo gombapörkölt

Mondjuk a címnek így ilyen formában nem sok értelme van, mert a gombapörkölt teljesen paleo mindenképpen, feltéve, ha zsiradéknak a jól megszokott kókuszzsírt használod. Paleo nyilván a körettől lesz, ami jelen esetben nokedli volt. A képen egyedül az az egy szem árva koktélparadicsom nem paleo-s, de a megengedőknek ez is belefér…

Gombapörkölt
Megpucoltam, felkockáztam egy fej vöröshagymát és egy kanál kókuszzsíron elkezdtem pirítani. Amikor üveges lesz, kicsit megbarnult, akkor pirospaprikát szórtam rá és felengedtem vízzel. Borsoztam, és egy kis chillikrémet tettem bele, aztán a darabokra vágott gombát, végül megsóztam. Fedő alatt kezdtem el főzni, persze a gomba rengeteg levet eresztett, de ha egy idő után levesszük a fedőt, akkor szépen el tudja főni a levet és besűrűsödik.

Menet közben megcsináltam a nokedlit, nem ragoztam túl nagyon, nekem bejött a Paleolit Éléskamra Hagyományos Nokedli keveréke. Közben kész lett a pörkölt is, tálaltam, nagyon rendben volt. Viszonylag hamar megvan, a mosogatásra szánjatok csak időt rendesen a nokedli után maradt romok eltakarítása miatt…

20151030Gombapörkölt

Paleo currys csirke

Az egész úgy paleo-s, ahogy van, tehát máris jöhet. Nagyon finom, én legalábbis megdöglök az ilyen fűszerezésű kajákért. Hamar megvan, úgyhogy „dolgozó nő – kompatibilis”, talán ennyi elég is elöljáróban.

Csirkés curry

Csirkecsíkokat felkockáztam, megsóztam, és elkezdtem pirítani egy kis kókuszzsíron, elég hamar puha lesz és amikor szép színe van, akkor megszórom curryvel. Nem tudok mennyiséget mondani, hogy mennyi curryvel, csak úgy „gondolomformán”. Én mondjuk elég rendesen, mert nagyon szeretjük az ízét. Aztán még egy doboz Cocomas-t (kókusztejszínt) öntöttem rá, ezzel összekevertem, éppen hogy csak megmelegedjen, aztán már le is zártam.

A köret most éppen gomba és édesburgonya volt. A gomba seperc megvolt, mert cuki kis aprószemű gombát kaptam, szóval csak meghámoztam, megmostam, sóztam, fokhagymát tettem bele, és kis vízzel feltettem párolódni. Mire végeztem a csirkével, ez is kész volt. Menet közben pedig két szem édesburgonyát karikákra vágtam és kókuszzsíron kisütöttem.

 

20151022Csirkecurry

Napi paleo – vacsora 15 perc alatt

Figyelem, egy újabb gyorssegélyes vacsora ötlet érkezik! Tételezzük fel, hogy paprika, paradicsom, uborka van otthon, tojás, szalámi van otthon, de már unjuk, hogy mindezt hidegen kell ennünk… A hagyományos háztartásban ilyenkor nyúltunk a toast sütő után, bedurrantottuk és csak a fantáziánk szabott határt a meleg szendvicseknek…

Újabb jó hír, paleosként sem kell erről az élményről lemondani! Ezekben a hamar besötétedős, ködös, esős napokban, amikor hazaesünk a munkahelyről és éppen nincsen meleg főzött vacsoránk, akkor húzzuk elő ezt az ötletet.

A tészta bekeverése kábé 5 perc, a sütögetés meg mondjuk 10. Hát nem egy jó ötlet?

Paleo toast
Két főre (amiből az egyik fő FÉRJ, aki ugye férfiból van és nem keveset eszik), szóval két főre 3 tojásból csináltam, de Isten bizony sok volt… Mindenesetre az arányok miatt ezzel számoljatok kábé.

Tehát 3 tojást felvertem, csak úgy villával, tettem bele 3 evőkanál olvasztott kókuszzsírt, 2,5 dl vizet és kábé 10 evőkanál Szafi Sütőlisztet. Hagytam egy kicsit állni, amíg melegedett a toastsütő, közben még a zöldségeket is előkészítettem.

Aztán egy ecsettel megkentem zsiradékkal a toastsütő alját, tetejét, rákanalaztam a tésztából, tettem rá kolbászkarikát, vagy innentől az ízlésetekre bízom, hogy ti még mit, aztán a tésztából kanalaztam még a tetejére is, összecsuktam és megsütöttem szép pirosra.

Salátával, csírákkal vagy szimplán paprika – paradicsom – uborka szeletekkel, esetleg olívabogyóval is pompás kis vacsora lehet…

 

20151019Toast

Kiwis – mákhabos paleo szelet

Kérem szépen az úgy volt, hogy a csokifesztiválról hozott vásárfia – a paleo mákkrém – megkóstolásra került és további felhasználásra várt. Merthogy paleo fánkhoz ideális, de hát valami mást is kéne vele kezdeni.

Agyaltam, agyaltam, aztán kipattant a mákhab ötlete, és benézvén a hűtőbe, ahol árválkodott egy pár szem kiwi, egyértelmű lett a mai süti: kiwis – mákhabos paleo szelet.

A piskóta részén olyan sokat nem gondolkodtam, maradtam a jól bevált receptnél, vagyis 6 tojást szétválasztottam, a sárgájához 210 gramm Szafi Süteménylisztet kanalaztam, 35 gramm folyékony kókuszzsírt és 0,8 dl vizet öntöttem, a fehérjét pedig kemény habbá vertem. A tojáshab felét a lisztes keverékbe forgattam, majd a másik felét már óvatosan, hogy ne törjön annyira a hab.

A három kiwit feldaraboltam apró kockákra, ezt még beleforgattam a piskótába és mehetett a sütőbe 200 fokra, kábé 30 – 35 percre. Amikor kivettem, jól kihűtöttem. Ez azért fontos, hogy a hab ne kezdjen el olvadozni a tetején a meleg piskótától.

A mákhabhoz egy doboz Cocomast (kókusztejszínt) felvertem habnak, a végén egy jó nagy evőkanál Almitas paleo mákkrémet adtam hozzá, azzal még vertem egy kicsit, és a kihűlt kiwis piskóta tetejére halmoztam. Mutatós is, finom is, paleo is…

20151015Kivismákos

Paleo kenyér projekt – újabb állomás

Két típus létezik: van, aki csak úgy tud főzni, hogy minden gramm és deciliter le van írva, pontos utasításokkal, és van, aki szereti nagyvonalúan kezelni ezeket és „gondolomformán” készít el ételeket. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak ez két kategória.

Így most inkább a második csoport figyelmét kérem, illetve azokét az elsőből, akik bátornak vallják magukat, nem fogják megbánni. Újabb paleo kenyér receptet kaptam, de agyvérzést kapnának a recepttől azok, akiknek pontos arányok kellenének…

Jöjjenek a részletek: tehát a hozzávalók – tojás, zsiradék, őrölt magok, paleo lisztek, só, szódabikarbóna. Ez így a recept, és akkor lépésenként a teendőnk a következő. Én általában 4 tojásból csinálom, ez kettőnknek egész hétre elegendő kenyeret jelent.

1. Felverem a négy tojást, kicsit megsózom.
2. A négy tojáshoz körülbelül 2 marék valamilyen magot megdarálok kávédarálóval. Ez az egyik pozitív oldala ennek a receptnek, bármit használhatsz. Csináltam már mogyorósat (sótlan mogyoróból), kesudiósat, mandulásat, diósat, szotyisat, tökmagosat, vagy éppen ezek keverékét.
3. Folyékony kókuszzsírból annyi evőkanállal tettem hozzá, amennyi tojást használok (jelen esetben 4).
4. Majd előveszem az aktuálisan éppen otthon lévő maglisztjeimet, és elkezdem evőkanalanként hozzákeverni. Hogy mégis kedvezzek azoknak, akiknek kell az iránymutatás – 4 tojáshoz nagyjából 12 evőkanál liszt mehet. De ezt menet közben látjátok, amikor az állaga már nem annyira folyós, de még nem is áll össze gyúrhatóra. Valahol a kettő között, a formába majd önthető legyen, ez a lényeg. Nekem még két ugyanolyan kenyér nem sikerült, de mindegyik nagyon finom lett, talán az a legjobb, ha többféle lisztet használunk. Nekem ami bejött, a szezámliszt – szezámpehely – zöldbanánliszt kombó. Annyit tartottam szem előtt, hogy nekem a szezámliszt nem teng túl benne általában, mert attól megkeseredhet a kenyér.
5. A végén még hozzákeverek egy kis szódabikarbónát, vagy sütőport. (Sütőporból nagyjából egy fél csomagot használtam, a szódabikarbónát meg csak úgy érzésre szórtam.)
6. Formába öntöm, majd mehet be 200 fokra kábé 40 percre.

És ugye ez egy alaprecept, bátran lehet fűszerezni, vagy akár aszalt paradicsomot, olajbogyó darabokat beletenni. Kívánom, hogy legyetek bátrak, nagyon jó dolog fog kisülni belőle…

 

20151014Kenyér

Túrós pohárdesszert paleosan

Túrótortának indult, pohárdesszert lett belőle. Nem azért, mert elrontottam, hanem mert kevesebb ToTu-t kaptam, mint szerettem volna. Úgyhogy az alap ismét jól variálható, mert nagyobb mennyiségből szép tisztességes és állati finom túrótorta készíthető. Így viszont kábé 15 perc alatt pohárdesszertet lehet varázsolni…

Túrós pohárdesszert
Két kis doboz ToTut beleöntöttem a turmixgépbe, egy csapott evőkanál porrá őrölt 1:4-es cukorhelyettesítőt, egy nagy narancs kifacsart levét, és egy csapott teáskanál konjac lisztet. Ezt összeturmixoltam, közben három kis pohárkába kiwikarikákat rendeztem el az alján (jelen esetben kiwit választottam, de gyakorlatilag bármivel helyettesíthető, ami otthon van).

Rákanalaztam a túrót, majd a tetejét jó bőven meglocsoltam csokiszósszal. Csokiszósz: 1 nagy evőkanál 1:4-es cukorhelyettesítőt, egy evőkanál cukrozatlan kakaóport 4-5 evőkanál vízzel csomómentesre kevertem, majd elkezdtem összemelegíteni 4 evőkanál kókuszzsírral, a végén még 4 kocka paleo étcsokit olvasztottam bele.

 

20151014Túrópohárkrém

Tökös is, paleo is, töltött is

Soha ennyi zöldségekkel töltött zöldséget nem csináltam mint mostanában, a paleozás alatt. És príma dolog lássuk be. Mint a rakottas. Gyakorlatilag bármi mehet bele, amit otthon találsz, és a fűszerekkel mindig újabb és újabb ízeket lehet elérni, szóval nem unod meg a halálba.

A mostani kínálatom a hűtőben: főzőtök, édesburgonya, sárgarépa, koktélparadicsom (keményvonalas paleosoknak kerülendő), gomba és vöröshagyma volt. Ja, és az Ikeás húsgombóc, amit persze nem eszünk állandóan, hiszen gyárilag feldolgozott készterméknek minősül és azokat ugye a paleonál fogva kerüljük, de ilyen esetekben állati jó, ha van a mélyhűtőben, mert feldobhatjuk vele az ilyen típusú ételeket. A versenyzőkből végülis az alábbi töltött tökös variáció született.

Húsgombócos töltött tök
A főzőtököt meghámoztam, kivájtam a belsejét, megsóztam és kis citromlével locsoltam meg, ez ment is be elősütésre kábé 200 fokra, addig amíg feldolgoztam a többi zöldséget. Ami csak annyit jelentett, hogy az édesburgonyát, sárgarépát, gombát és vöröshagymát felvágtam darabokra, egy mélyebb tálban összekevertem őket a fűszerekkel (só és koriander – most nem vittem túlzásba a fűszereket), és ráütöttem két tojást. Belekanalaztam a tökbe, illetve köré, ha túl soknak tűnik a zöldség, aztán mehet is be újból, kábé fél órás sütés után még rádobtam egy pár Ikeás húsgombócot, ez még plusz 20 perc, és ha minden jól megy, addigra puha lesz és finoman átsül.

 

20150915Húsgombócosrakott

Színekkel töltött gomba, paleo rántott citromos padlizsánnal

Roppant mutatós kis zöldségétel, a színes kaliforniai paprikák csodákra képesek ízben és látványban is. Ráadásul hamar megvan, ellensúlyozta azt, hogy a rántott padlizsánnal mennyi időt szúrtam el. Ismét rájöttem, hogy gyűlölök panírozgatni. Nem tehetek róla, már a hagyományos konyhámban sem szíveltem, mocskos egy meló…

Próbáltam én már mindenféle módszert, zacskóban összerázni a liszttel meg a morzsával a „rántandó” cuccot, hát ettől sem szerettem meg mit ne mondjak. A paleo panírmorzsával egyébként nincs baj, csak magával a tevékenységgel. Szóval küldetést teljesítettem, a panírmorzsát kipróbáltam, de én itt be is fejeztem jó hosszú időre megint a rántott dolgokat. Érdekes, pedig egyébként szívesen beleállok a melósabb konyhai tevékenységekbe is, de úgy látszik, ezt míg élek, nem fogom szívelni…

Egyébként viszont isteni lett, de ehhez a körethez legközelebb tuti valami natúr húst vagy halat fogok csinálni. Akkor már valószínűleg természetesebb lesz a mosolyom is mosogatás közben…

Színekkel töltött gomba
Hat darab jó nagy gombát meghámoztam, megmostam és kivágtam a tönkjét, de ezt nem dobtam el, csak hozzávágtam darabokra a három színű (sárga, piros, zöld) kaliforniai paprikához, amiket szintén apró darabokra vágtam. Sóztam, fűszereztem, fokhagyma, metélőhagyma, bazsalikom került bele, majd ráütöttem egy tojást és jól összekevertem vele. A gombákat beleállítottam egy kerámia piteformába, aztán szépen bele- és köré kanalazgattam a tojásos zöldséges keveréket, megszórtam egy kis paleo panírmorzsával a tetejét, hadd piruljon rá. Folyadékot nem öntöttem alá, mert a gomba eleget fog engedni sütés közben. 200 fokon 30-40 perc alatt sült meg.

Két kisebb padlizsánt megmostam és ujjnyi vastag szeletekre vágtam, megsóztam és citromlével megöntöztem mindkét oldalát, kicsit félretettem. Szezámlisztbe forgattam ezután, majd felvert tojásba, végül a Paleolit Éléskamra Ropogós panírmorzsájába. Forró kókuszzsírban mindkét oldalán barnára sütöttem.

Aztán még mivel volt két szem édesburgonyám, azt még karikákra vágtam egy vöröshagymával együtt és kókuszzsíron azt is kisütöttem. Így lett teljes ez az ebéd…

 

20150928Rántottpadlizsán

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!