PaleoTündér

Pazar paleo kenyér

Most sem üres kézzel jöttem haza a paleo klubból, kenyér ügyben inspirálódtam, és kaptam egy pazar receptet, köszönet Évi! Szenzációs lett a végeredmény, imádom, ez az új kedvenc. Állati gyorsan megvan a „munkás” része, mindössze 5 összetevős, úgyhogy akinek az előző kenyérrecept nem volt annyira bejövős, hajrá, ez most tuti az lesz…

Ja, és a megszólalásig hasonlít a „rendes” kenyérre, úgyhogy ez legyen az első, amivel tesztelitek a rokonságot és a barátokat, aztán gyűjtsétek be a meglepett pillantásokat, hogy jé, paleos meg mindenmentes, és mégis lehet finom…

Pazar paleo kenyér
Négy szobahőmérsékletű tojást felverünk habosra kézimixerrel. Aztán kimérünk 16 dkg szezámlisztet, 2,4 dkg útifűmaghéjlisztet (vagy őröljük meg az útifűmagot lisztszerűre), 6 gramm sütőport (egyébiránt leteszteltem szódabikarbónával, ugyanolyan remekül működik), 1 csipet sót. Ezek a száraz összetevők mehetnek a felvert tojásba, keverjünk rajta egyet a kézimixerrel, majd az egészet öntsük nyakon 3 dl forró vízzel. Ezt is átkeverjük és mehet a sütőpapíros őzgerincformába. 180 fokon 60 perc, ízlés szerint magokkal is meg lehet hinteni.

 

20150909Kenyér

Paleo sáfrányos karfiolleves

A képen nem tűnik túl sűrűnek ez a leves, de ez pusztán csak optikai csalódás, a tarhonya ugyanis a tányér aljára süllyedt. A lényeg egyébként amúgy is a fűszerezés – a nyaralás alatt egy gasztroblogger mit is újíthatna be, ha nem fűszereket, így került a konyhámba Egyiptomból a sáfrány és a kurkuma.

Először vöröslencse leveshez használtam, gyönyörű színe, illata és legfőképpen íze lett. Fantasztikusan harmonizált a vöröslencsével, és most a karfiollal is. A lencse ugye nem teljesen paleos, a karfiol azonban már igen.

Paleo sáfrányos karfiolleves
Sárgarépát és vöröshagymát vágtam darabokra, egy löttyintésnyi kókuszolajon megpirítottam, majd egy teáskanál pirospaprikát adtam hozzá és felöntöttem vízzel. (Természetesen egyéb zöldség is mehet bele, hogy minél teltebb legyen az íze, zeller, fehérrépa, karalábé, én bevallom pironkodva, hogy nálam most ennyi volt fellelhető a hűtőben.) Mehetnek bele a karfiolrózsák, só és forrás után 10 perccel az őrölt sáfrány és az őrölt kurkuma. Egy jó marék paleo tarhonyát öntöttem bele, még egy 10 percet hagytam lobogni, és kész is volt a leves.

 

20150904Karfiolleves

Paleo sárgabarackos – csokis gombóc

Mindenki rá van pörögve most a szilvás cuccokra, bárhova nézek ilyen recepteket látok, és hát én meg jól megkívántam a klasszikus szilvás gombócot. A projekt nehézsége: paleosítani kellene a receptet és szilvát venni hozzá. Jelentem az első része sikerült, a második nem – így született meg a paleo sárgabarackos – csokis gombóc. És állítom, hogy nem jobb híján lett ez a megoldás… Készítsétek, kóstoljátok, elájultok…

Paleo sárgabarackos – csokis gombóc

Első lépésként feltettem 200 gramm édesburgonyát kockára vágva vízben főni. Amikor elég puha, leöntöm róla a vizet és villával szétnyomkodom, hadd hűljön. Három szem sárgabarackot megmostam, félbevágtam, megszórtam fahéjjal, cukorhelyettesítővel és őrölt édesköménnyel.

Aztán kimérjük a száraz hozzávalókat: 45 gramm nyílgyökérliszt, 25 gramm kókuszliszt, 30 gramm mandulaliszt (nekem nem volt itthon mandulalisztem, szeletelt mandulám viszont igen, úgyhogy azt őröltem meg liszt állagúra kávédarálóban), 20 gramm útifűmaghéjliszt (szintén csak útifűmaghéjam volt, hasonló módon kávédarálóban megőröltem), ½ teáskanál szódabikarbóna, egy csipet só. Mire megőrölgettem és kimértem mindent az édesburgonya is meghűlt, nekiállhatunk kézzel összegyúrni az egészet. Ha jól csináljuk, akkor szépen összeáll a tészta, ekkor tegyük be a hűtőbe 15 percre.

Ez idő alatt tegyünk fel egy nagy lábos vizet forrni, ebbe fogjuk majd a gombócokat kifőzni. Egy üres lábasban pedig nagyjából két marék darált mandulát kezdjünk el szárazon pirítani. Ez eléggé odafigyelős munka, de megvan pár perc alatt, kevergessük nagyon, ha ránézésre már szép aranybarna, akkor gyorsan öntsük ki egy hideg tányérra, laposan rendezzük el, mert ha benne hagynánk a meleg lábasban hajlamos lenne tovább pirulni és égni, hiába vettük le a tűzről.

Már csak az utolsó lépés van hátra, tésztát ki a hűtőből, én a tenyerembe vettem belőle egy darabot, szétnyomkodtam, beletettem a fűszeres barackot és egy kocka paleo csokit (tudom, tudom szégyelljem magam), aztán összezártam a gombócokat és kábé 4-5 perc alatt a forrón lobogó vízben megfőztem. A végén beleforgattam az illatos, pirított mandulába. Ebből a mennyiségből nekem 5 gombóc lett.

 

20150904Gombóc

A nyár utolsó dobása: paleo jéghideg körteleves

Az aktuális előrejelzések szerint hétvégére hőmérsékletben is véget ér a nyár… Úgyhogy még gyorsan kihasználva a meleg napokat elkészítettem a nyár utolsó dobását: a körtelevest. Jéghidegen. 2 összetevőből. 5 perc alatt. Hát nem megéri?

Ez sem lesz most egy hosszú poszt, mert az egész kábé annyiból áll, hogy 6 kis méretű körtét meghámoztam, felkockáztam, összebotmixeltem. Nem kell bele cukor egyáltalán, a gyümölcs éppen elég édes. Majd egy doboz Cocomas-t (kókusztejszínt) kevertem bele.

Gyakori kérdés felém, hogy a kókusztejszíntől nem lesz-e kókuszíze az ételeknek. A válaszom egy határozott nem. De tényleg… Azt tudom ajánlani, hogy járjatok utána, ha valamivel akkor ezzel a recepttel, mert tényleg elképesztően finom lesz a végeredmény, és nem kell sokat dolgozni érte… Így magatok is megkóstolhatjátok, hogy tényleg nem kókuszízű.

Ment a hűtőbe, egyébként legjobb reggel összedobni, hogy amikor munkából hazaérünk kellően üdítő legyen hidegen. Én persze nem hagyhattam ki, hogy úgymond levesbetétként paleo csokiforgáccsal szórjam meg…

A leves mellé egy paleo sült bolognai-t csináltam még, ennek receptjét megtaláljátok a honlapomon, annyi volt a változtatás, hogy most nem tettem bele cukkinit.
https://paleotunder.cafeblog.hu/2015/06/08/sutoben-sult-paleo-bolognai/

Ha már a botmixer a kezemben volt, akkor desszertként egy sárgabarackos paleo fagyi is elkészítésre került, szintén öt perc alatt, 2 összetevőből. Sárgabarackból botmixerrel pürét csinálunk, és mehet bele egy doboz Cocomas. Kiöntöttem fagyiformákba és ment is a mélyhűtőbe.

Hát ezzel a menüvel búcsúztam én idén a nyártól, paleosan…

 

20150902Körteleves

Paleo édesburgonyás – almás tagine

Ismét eljöttek a rohanós hétköznapok, minden háziasszony álma egy gyorsan összeüthető egészséges egytálétel, ami után ráadásul minimálisat kell mosogatni. Én elővettem a Marokkóból kapott tagine-omat (kúpos agyagedény), de biztos vagyok benne, hogy egy sima tepsiben is működik dolog, csak talán kicsit hosszabb időt kell hagyni a sülésre.

Tehát elő egy tepsit és minden mehet bele egyszerre, én jól át is forgattam, hogy mindenhova jusson mindenből. Vöröshagyma felvágva, édesburgonya felkockázva, répa felkarikázva, alma felkockázva, ezt nem vittem túlzásba a fűszerezéssel, csak só került rá és löttyintésnyi kókusztej a végén. Csirkemellet kockáztam még a tetejére, amit viszont marokkói fűszerkeverékkel szórtam meg, de gyakorlatilag bármilyen erőteljes fűszerkeverékkel isteni lehet.

Ezt gyorsan betoltam a sütőbe, 200 fokon 40 perc alatt vajpuha lett, még egy 15 percig az edény teteje nélkül sütöttem, hogy piruljon is. Menet közben koktélparadicsomból, apróra vágott hagymából és málnaecetből csináltam egy salátát.

A képen láthattok egy előtte – utána állapotot, meg egy tálalt verziót is.

 

20150831Tagine

Paleo (néhol megengedő) ötletek vasárnaptól szombatig

A múlt hét a nyaralás utáni visszarázódás jegyében telt, megspékelve a négynapos ünneppel, ahol azért két nap kerti party is becsusszant. Így az új receptek kipróbálása kicsit most csúszott, azokból az ötletekből gazdálkodtam, amik fejben megvoltak, meg úgy általában a nagyon odafigyelés is elmaradt.

A hétköznapokba visszarendeződés a héten folytatódott lótással – futással, de nem akartalak benneteket tudósítás nélkül hagyni, úgyhogy leírom a menetrendet ebédekben, hogy mit tervezek főzni a héten, illetve, hogy mi az, amit már kipipáltam. Talán jó inspiráció lesz majd néhányatoknak, és megspórolhatjátok a „mit főzzek ma” kitalálásának idegőrlő pillanatait.

Vasárnap: viszonylag ráérősen telt, úgyhogy egy nagyobb lélegzetvételű vadpörköltet vállaltam be, kókuszzsírban sült édesburgonya karikák és cukkini volt a köret és málnaecetes hagymás paradicsomsaláta.

Hétfő: akkora adag lett a pörkölt, hogy maradt mára két személyes adag, meg amúgy előre is gondolkodtam, hogy az első dolgozós napon nekem állatira nem lesz kedvem főzni… És ezt milyen jól gondoltam…

Kedd – szerda: na ez most elég megengedős nekünk, mert a keményvonalas paleo nem engedi a babot, de az uram meg chilis babot kívánt, hát ki tudta ellenállni ennek a kérésnek… Úgyhogy chilis bab lett – vöröshagymát apróra vágtam, kókuszzsíron egy felkockázott kápia paprikával pirítottam, majd belement a darált marhahús, egy Kecskeméti paradicsompüré (140 g), felöntöttem vízzel, fűszereztem: só, cayenne bors, fokhagyma, vörös chilikrém. Ezzel fedő alatt főztem kábé 10 percet, majd beleöntöttem egy jó nagy vörösbab konzervet, és még szórtam rá chilipelyhet. Ezzel még egy jó 10 percet rotyogtattam és kész.

Én különösebben nem vagyok oda érte, úgyhogy nekem mindkét napra marad a saláta, első nap tonhal konzervvel, második nap pedig egy szelet lazaccal és málnaecettel.

Ebbe a napba belefért egy újdonság kipróbálása is, Szafi Diétás Csokipundingja, amit 4 dl kókusztejjel kellett megfőzni. Nagyon hamar kész van, és nagyon finom, viszont ahogy az összetevőket néztem, nagy valószínűséggel ezeket én is össze tudnám rakni itthon, úgyhogy legközelebb ezt házilag fogom tesztelni. Ami nagy pozitívuma, hogy simán el tudom képzelni piskóta tetejére krémnek is. Én most pohárkrémet csináltam belőle, a pudingra fagyasztott málnát tettem, és egy Cocomast felverve tejszínhabként.

Csütörtök – péntek: a tervem valamilyen leves, ezt még nem találtam ki, talán zöldborsó (ez is megengedő a paleoban). Másodiknak pedig palacsintát tervezek sütni, szigorúan paleosat, és végre megkóstolhatom vele Rita újabb paleo lekvárcsodáját, ezúttal barackosat. Innen is köszönet érte!

Szombat: két ötletem van, vagy egy újabb töltött tök variáció darált csirkehusival, fenyőmaggal, vagy pedig egy hamis gyuvecs, kolbásszal, paleo virslivel, cukkinivel, édesburgonyával és tádám – imáim meghallgatásra találtak és gyártanak már paleo tarhonyát is, azonnal vettem két csomaggal – szóval tarhonyával.

Tehát új receptek most nem fértek bele az időbe, de szerintem egész jól megoldottam a hetet így is…

 

PaleoTunder

(A kép csak illusztráció.)

Hurrá, nyaralunk! – avagy a paleo feláldozása az all inclusive oltárán

Hosszú hallgatásom oka, hogy jól megérdemelt nyaralásunkat töltöttük, de most újra jelentkezem, ezúttal az élménybeszámolóval. Úgy esett, hogy életünkben először voltunk all inclusive ellátáson, és egy arab országban. Konkrétan Egyiptomban. Ami számomra is kérdés volt, hogy vajon ezt hogy fogjuk megoldani – paleosan.

Az egészet inkább egy játéknak fogtam fel, egy kísérletnek, mivel szerencsére nem betegek vagyunk és azért kellene keresni a glutén-, laktóz- és egyéb mentes ételeket. Persze nem szeretnék álszent sem lenni, úgy indultam neki, hogy egy évben egyszer nyaralunk, hát én biztosan nem fogok most állatira figyelni arra, hogy mit eszem, amit megkívánok azt odahozom az asztalhoz és kész. Ez főleg igaz a csokis cuccokra, de erről majd később…

Előrebocsátom, hogy ha az ember rá van kényszerítve – értsd ezalatt, hogy valami étkezési betegségben szenved, akkor egy all inclusive-ot is át tud vészelni. Nagy önfegyelem kell hozzá az biztos, és meglehetősen egysíkúak lesznek az étkezések, de megoldható. Én egyben voltam biztos, hogy ha kell, én bizony feláldozom a paleot az all inclusive oltárán, mégpedig pusztán azért, hogy elkerüljem a „fáraó átkát”. A köznyelvben fut ezen a néven a hasmenéses, hányásos betegség, és én azért féltem is tőle rendesen.

Ezért aztán próbáltam okosan válogatni, és úgy tűnik, hogy büszke lehetek magamra, mert jól csináltam, egész idő alatt még egy pici problémám sem volt. Persze ehhez azért voltak sorvezetők, amiket betartottam:
– nem ettem nyers zöldségeket – felszeletelt paradicsom, paprika, hagyma, kívánatos volt meg minden, de hát ugye ki tudja hogy milyen vízzel mosták meg.
– nem ettem gyümölcsöket – pedig ez is nagyon vonzó volt, a dinnye, meg az összes egzotikus cucc, hmmm…
– kerültem a tejes, joghurtos, hideg tejkészítményes pultokat – mondjuk ez pont jó volt a paleo szempontjából, de itt is a józan ész vezérelt inkább.
– attól még, hogy all inclusive, nem kell a halálba zabálni magamat, ezt egyébként egy jó magyar szokásnak gondoljuk, de mi láttunk ott oroszokat, németeket vagy akár muzulmán családokat, akik halomban hordták az asztalhoz a kajákat. Nem is értem egyébként, hát még ha ki is van fizetve, egyszerűen képtelen lennél minden nap minden étkezésnél csordultig zabálni… De ők azért megpróbálták!
– vegyük tudomásul, hogy egy meleg országban (45 fok volt átlagosan) vagyunk, tehát a szervezetünk, az emésztésünk is úgy működik, vagyis az ember eleve nem tud mennyiségben sem annyit enni, meg tök más dolgokat kívánsz.

Ja, és hát a legfontosabb az én csokifüggőségem, ami tudtam, hogy sarkalatos pont lesz, hiszen ott nem tudtam leakasztani mindenmentes édességeket. Ez így is lett, úgyhogy a nyaralás alatt bevallom bűnöztem mint az állat, be-becsúszott egy kis palacsinta, édes péksüti meg hát a válogatott csokis sütik… De úgy voltam vele, hogy nem kínozom magam a nyaralás alatt, én ezt most megengedtem magamnak, és milyen jól tettem…

Na, hát nagyjából ezekkel indultam útnak, és a következő lett a tapasztalat. Reggelikre maradt a tojás. Rántotta frissen sütve. Mindenféle mennyiségben, de azért ez pár nap után már rohadt egysíkú volt. Akkor azért becsúszott a palacsinta vagy az édes péksütik.

Ebédre, vacsorára mindig valamilyen levessel kezdtünk, én a krémleves mániámmal persze azokat részesítettem előnyben. De mindig volt mellette valamilyen zöldség leves is, szóval itt megint nem a paleo lebegett a szemem előtt, a tejszín ugye kerülendő…

Főételnek húsok, halak mindig frissen sütve, én mondjuk nem vagyok egy nagy „húsos fazon”, úgyhogy nekem maradtak a zöldséges raguk, általában rizzsel, vagy valamilyen tésztával. Itt annyit próbáltam csinálni, hogy kevesebbet szedtem a rizsből vagy a tésztából, és többet tettem mellé a sült-főtt zöldségekből.

És hát a végén az elmaradhatatlan édesség, azért itt elgyengültem rendesen minden alkalommal… Egy kábé kétezer fős szállodában az étterem is egy hodály volt, és akkor most mindenki képzeljen maga elé egy végtelennek tűnő pultot tele szebbnél szebb csokis süteményekkel és tortákkal. Na, ha itt valaki el tud úgy menni, hogy nem csábul el, olyan csokifüggőséggel, mint ami nekem van, annak aranyérmet és emléklapot adok…

Hát dióhéjban ennyi. Ha már élménybeszámoló, akkor annyit azért még hozzáteszek, hogy hatalmas szerelem lett ez az arab kultúra nekünk. Imádtuk minden percét, feltöltekeztünk ahogy csak bírtunk. Biztosan nem utoljára voltunk itt. Azt gondolom, hogy méltatlanul félre van vezetve az ember, amikor féltik ettől a világtól. Én is apró kis parákkal mentem ki – az étkezéssel vagy a biztonsággal kapcsolatban, de hogy mennyire nem így van, ezt úgyis csak akkor hiszed el, ha ott vagy és átéled… És mekkora buta lettem volna, ha ezek miatt a félelmek miatt lemaradtam volna a felejthetetlen élményekről…

3

(A kép csak illusztráció.)

 

Szédítően gyümölcsös pite – dupla csokis paleo habbal

Még nyaralás előtt el kívántam használni a fagyasztott gyümölcsökből a megkezdett zacskókat, merthogy mindegyiknek már csak kevés volt az alján. Gondoltam én. Aztán szépen hozzákevertem a piskótatésztához az erdei gyümölcskeveréket meg még ami a meggyből maradt, és hááááát… Annyira gyümölcsös lett, hogy az szédítő. De őszintén? Ez a legjobb dolog, ami történhetett a pitével…

Gondoltam ha már rettentően gyümölcsös a pite, akkor toljuk túl a csokoládét is hozzá, úgyhogy a paleo habhoz kevertem kakaóport, majd még szórtam bele paleo csokiforgácsokat is… Hát ezt még olvasni is szédítő… Mindenesetre továbbra is áll, hogy mindenmentes, bűntudat nélkül fogyasztható, szóval nem lehet abbahagyni…

A leves, amit a képen láttok, eléggé megengedő paleo-sra sikeredett, van benne kelbimbó, zöldborsó, zöldbab és kukorica is. A fűszerezése lestyán, metélőhagyma, medvehagymás olívaolaj, római kömény és koriander lett, úgyhogy jó telt ízű lett a vége.

Színes zöldségleves
Sárgarépát, vöröshagymát összevágtam, kókuszzsíron megfuttattam, majd mehet rá a pirospaprika, és víz. Utána mehet a többi zöldség, nálam tehát kelbimbó, zöldbab, zöldborsó és kukorica, pont elég színes és ízes lett. Fűszerek: só, lestyán, metélőhagyma, medvehagymás olívaolaj, római kömény és koriander. Került bele egy marék paleo tészta is, nagyjából forrás után 10 perccel, a tésztának is elég lesz még 10 perc.

Szédítően gyümölcsös pite – dupla csokis paleo habbal
Hozzávalók: 210 gramm Szafi Fitt Paleo süteményliszt, 6 tojás, 35 gramm kókuszolaj, 0,8 dl víz.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk. A lisztet, a tojássárgákat, a folyékony kókuszolajat és a vizet keverjük ki a kemény hab felével, majd a hab másik felét is keverjük hozzá, de azt már óvatosan. Mehetnek bele a gyümölcsök, szépen kerüljön a tésztába mindenhova, majd 180 fokon kábé 40 perc alatt készre sütjük.

A habhoz egy doboz Cocomast (kókusztejszín) felverünk kézi mixer segítségével, majd teszünk bele egy teáskanál 1:4-es cukorhelyettesítőt (ez elhagyható, csak én szeretem ha picit édesebb), és 2 teáskanál bio cukrozatlan kakaóport. Majd a végén kanállal keverjünk hozzá paleo csokiból vágott forgácsokat. Ezt tálaljuk a pite mellé.

 

20150728Pite

Variációk paleo töltött tökre

A múltkori nyár ízű töltött tök állati jól sikerült, egy kritika ért csak FÉRJ részéről: hogy miért ilyen keveset csináltam belőle. Hozzáteszem nincs az a mennyiség, ami elég lett volna… Tényleg finom lett. Annyira, hogy azóta többféle variációban elkészítettem.

Az első ugye csirkecsíkkal, cukkinivel, sokféle hagymával (vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma) készült. A következő alkalommal tök helyett padlizsánt töltöttem meg, és egy halas-citromos-kapros tölteléket kapott. Aztán pedig egy édesburgonyás, ropogós fenyőmagos variációt próbáltam ki.

Így, három különféle megoldás után azt mondom, ez is kiváló paleo jolly joker ilyenkor nyáron. Nincs nagy vesződség vele, és a fantáziánkon múlik, hogy milyen ízvilággal próbáljuk ki, minden alkalommal nagy siker lesz! Tök helyett padlizsánnal, szerintem még patiszonnal is működik, csirkével vagy hallal, a fűszerekkel meg bármilyen irányban elmehetünk, csípős lehet cayenne borstól vagy chillipehelytől, kapros citromos a halhoz illik, olaszos az oregánó-bazsalikom párostól, szóval gyerünk a konyhába töltött tököt csinálni!

Paleo halas töltött padlizsán

A padlizsánt megtisztítottam, félbe vágtam, kikapartam a belsejét. Betettem egy kis sóval és citromlével csak így natúr a sütőbe egy olyan 20 percre, hadd puhuljon. Jöhet a töltelék: annyi csalás volt ebben, hogy a kapros-citromos mártás IKEÁ-s, ott kapható ilyen cuki kis tasakban, de nagyon ajánlom, nekünk baromira bejött az ízvilága. Nem beszélve arról, hogy jó ha van otthon egy-egy ilyen azokra az alkalmakra, amikor nem akarunk sokat vesződni a főzőcskézéssel. Szóval ezt a mártást összekevertem a fagyasztott halkockákkal (bárhol kapható fagyasztott tengeri halat vágtam kockákra), aztán ezzel megtöltöttem a padlizsánt. Beraktam még egy jó fél órára 200 fokra, hogy összesüljön.

Paleo édesburgonyás fenyőmagos töltött tök

A tököt megtisztítottam, félbe vágtam, mivel az édesburgonyának is kell az idő a puhulásra, ezért most nem raktam be a sütőbe külön a tököt előbb. Kicsit sóztam, citromlével megöntöztem. A töltelék: édesburgonya kockára vágva, a tök belseje felkockázva, esetleg cukkinivel kipótolva, vöröshagyma, metélőhagyma, 1 tojás, só és fűszerek (nálam ez most marokkói fűszerkeverék volt). 200 fokon sült kábé 40 percet, akkor még egy pár szem koktélparadicsomot szórtam rá, aztán újabb 10 perc után egy kis marék fenyőmaggal szórtam meg. Ezzel még egy jó 10 percet sült. A végén cheddar sajtot olvasztottam rá, de ez már csak a kényeztetés része a dolognak…

 

toltotttok

Spenótos – parmezános paleo nokedli

Azt írtam már, hogy mi nagyon szeretjük a spenótot, most pedig a nagy melegben valami egyszerű, pár összetevős ebédre vágytam. Ez mondjuk hétköznaponként mindig jól jön, ha gyorsan le akarjuk tudni a kajakészítést. A mosogatás volt csak rémálom, ismét rájöttem, hogy miért csinálok ritkán nokedlit. Ezt azok értik, akik álltak már a mosogatónál 20 percet, hogy levakargassák a rászáradt nokedlitésztát a szaggatóról…

Én a Paleolit Éléskamra – Hagyományos nokedli keverékét használom, ebből egy zacskóval kábé 3 felnőttnek elég adag lesz. Nekem nagyon bevált, teljesen jó íze, jó állaga van, csináltam már tojásos nokedlit is belőle, észre sem veszed, hogy nem hagyományos fehér lisztből készült.

Spenótos – parmezános paleo nokedli
A spenótot (mentsük fel magunkat, ha éppen nem tudunk beszerezni frisset, a fagyasztott éppen olyan jó és ettől még nem leszünk kevésbé jó háziasszonyok) fokhagymával és sóval összerottyantom. Ha friss spenóttal dolgozunk, ez pár perc alatt megvan, éppen annyi, ameddig összeesnek a spenótlevelek. Ha fagyasztott kicsit hosszabb idő, amíg felolvad. A nokedlit a zacskóra írt módon megcsinálom, kifőzöm, majd összekeverem a spenóttal, tálalásnál jó nagy adag parmezánnal koronázom meg.

 

20150707Spenótosnokedli

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!